Acasa Opinii (INTERVIU) Valentin Palancica, director al Casei de cultură din Horești: „Cei care mă critică, ar fi bine să vină în locul meu să vadă cum e.”

(INTERVIU) Valentin Palancica, director al Casei de cultură din Horești: „Cei care mă critică, ar fi bine să vină în locul meu să vadă cum e.”

valentin-palancica1Valentin Palancica este interpret și director al Casei de cultură din Horești, s-a născut la 21 octombrie, 1975 și și-a făcut studiile muzicale la colegiul de muzică Ștefan Neaga. Până la finisarea studiilor a activat în ansamblul vocal-instrumental (tobe) al Casei de cultură „Oreon”, din Chișinău, apoi în orchestra Ministerului Afacerilor Interne, cu care colaborează și în prezent. Valentin Palancica i-a avut ca profesori pe Andrei Nazarenco și Ilie Prodan.

Cum este viața de interpret în Republica Moldova?

Viața de interpret este grea, necesită multă muncă, dar este foarte interesantă. Concerte am foarte multe, chiar sunt foarte mulțumit de succesele personale. Am concerte peste tot, în restaurante, hramuri, am cântat la hramul orașului Chișinău. În 2011 am fost în Ucraina și în Mangalia, iar acum fac parte din Asociația centrului de ajutor a persoanelor aflate în dificultate „Sandra”, din orașul Chișinău și am cântat voluntar pentru ei la Mall, iar pe 17 martie voi cânta la Palatul Feroviarilor.

De câți ani sunteţi director al Casei de cultură din Horeşti?

În anul 1996 mi-am înființat propria mea formație „Hores”, iar în anul 2000 am devenit director al Casei de cultură, unde activez până prezent.

La sărbătorile organizate la Horeşti, cântați şi dvs., sunteți plătit pentru acest serviciu?

Până în anul 2010, mai corect atât timp cât a activat ca primar Cazacu Andrei mi se plătea foarte puțin, dar de când este primar Petru Cigoreanu, mi se plătește cât de cât pentru aceste servicii.

De unde obţineţi bani pentru organizarea sărbătorilor la Horeşti? Evenimente care se bucură de un mare succes și audiență din parte publicului.

Deci este aceeași istorie, până în 2010 primăria îmi acorda foarte puțini bani așa că apelam la agenții economici și la prieteni, dar acum primesc o susținere mai mare din partea primăriei.

Faptul că sunteţi artist influenţează activitatea de director al Casei de cultură ?

Desigur, chiar are efecte pozitive foarte mari, pentru că la sărbători invit artiști, pe care îi plătesc la jumătate de preț.

De ce n-ați format niciodată un consiliu din tineri pe lângă Casa de cultură? Pentru că de fapt ei sunt cei care vă susțin.

M-am gândit la aceasta, dar sincer sunt foarte ocupat și nu prea am timp pentru astfel de activități. Mi-aș fi dorit ca la Horești să existe un astfel de consiliu, dar munca de interpret îmi ocupă foarte mult timp.

Puteți să ne spuneţi o suma aproximativă care este cheltuită pentru organizarea unei sărbători de tipul celei desfăşurate cu ocazia zilei 8 Martie?

Uite aici se va observa influența mea benefică, pentru că pentru realizarea unei astfel de sărbători este nevoie de cca 1200 euro (400 euro - aranjament şi iluminare, 200 euro-sonorizare și 600 euro-interpreții), iar noi am cheltuit în jurul a 600 euro.

Într-un articol recent, publicat pe IaloveniOnline au fost scrise mai multe comentarii destul de urâte şi defăimătoare la adresa dvs. Cum explicați cauza apariției unor astfel de comentarii?

Le-am citit și eu, dar sincer nu atrag atenție la astfel de păreri, pentru că cred că de vină este invidia, iar cei care au comentat ar putea să vină în locul meu, să vedem dacă fac față.

În prezent este foarte mult discutată problema barului din incinta Casei de cultură, aveți autorizație pentru el?

Da, desigur, ba chiar am si un plan al orelor de lucru aprobat de primărie și nu știu care este problema pentru că nu duc lipsă de clienți.

Ce părere aveţi despre satul Horeşti?

Îmi iubesc foarte mult satul, pentru că aici m-am născut și de câte ori am ocazia încerc să ajut la dezvoltarea Horeștiului. Împreună cu Vladimir Balaur am construit răstignirea din centrul satului și de câte ori am posibilitatea invit aici artiști ca: Anișoara Puică, Igor Cuciuc,Ian Raiburg, Alexandru Lozanciuc, etc pentru a bucura sufletele horeștenilor.

Maria Tulbure, Horești


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md