ialovenionline
minore

16 adolescente au devenit mame anul trecut în raionul Ialoveni

3 februarie 2022
501 vizualizări

Sănătatea reproductivă a tinerilor este încă un subiect tabu în societatea noastră. Părinții mizează pe profesori, profesorii pe părinți, iar în rezultat se comunică mult prea puțin la această temă. Pe parcursul anului 2021, în raionul Ialoveni s-au înregistrat 16 nașteri la adolescente, din totalul de 843, cu două mai multe decât în anul 2020.

Galina Vîrtosu, vicedirectoare la Centrul de Sănătate Ialoveni, susține că numărul mamelor minore este în creștere. „În 2020 am avut 14 tinere mămici dintr-un număr total de 881 de nașteri iar în 2021 s-au înregistrat 16 astfel de nașteri din 843. Nașterile au decurs normal, tinerele au fost ghidate și instruite cum să ducă sarcina astfel încât aceasta să decurgă fără complicații”. 

Conform datelor oferite de Angela Șincovici, șefă la serviciul raional asistență psihopedagogică și psihologă la Direcția Generală Educație Ialoveni, autoritatea a înregistrat un singur caz de abandon școlar din motiv de sarcină. „Este important să fim sesizați cât mai curând, pentru ca să putem interveni și oferi suport tinerelor ca să-și continuie studiile și să finalizeze învățământul gimnazial. Ne dorim să ajutăm toți copii să beneficieze de educație”, susține specialista. 

În raionul Ialoveni, la fel ca și în alte raioane, există un centru specializat care asigură integrarea în societate prin servicii de sănătate prietenoase tinerilor. Una din prioritățile centrului este reducerea incidenței infecțiilor sexual-transmisibile, inclusiv HIV, printre adolescenți și reducerea numărului sarcinilor precoce și nedorite printre tineri.

Periodic, la centru sunt oganizate sesiuni de informare pentru tineri pe diverse teme cum ar fi: etapele de dezvoltare a corpului, drepturile sexuale și reproductive, infecțiile cu transmitere sexuală, metode de contracepție, inclusiv utilizarea corectă a prezervativului, igiena personală și reguli generale pentru o viață sănătoasă.

Elena Pletosu este medic ginecolog și specialistă la Centrul Prietenos Tinerilor „Avante”. Zilnic interacționează cu paciente, inclusiv tinere care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, ori raportează un abuz sau o sarcină. Ea susține că problema e mult mai complexă, începând cu societatea, familia, școala și sistemul medical, și că depinde foarte mult în ce familie cresc adolescentele. „Dacă sunt într-o familie conflictuală, cu părinții mai ocupați sau plecați peste hotare, tinerele caută comunicarea în altă parte. Adesea, ele găsesc afecțiune și dragoste în grupuri care nu neapărat sunt cele mai bune”.

Lucrând zilnic cu tinerii, specialista constată că tinerii nu sunt sufiecient de informați: „Cea mai des întâlnită metodă de contracepție acum la tineri este actul întrerupt, deși nu e nici sigură, și nici cea mai bună metodă. Când întreb tinerii de ce nu folosesc prezervativul, pentru că el oferă cea mai mare protecție și te apără și de sarcină dar și de infecții, ei strâng din umeri. Cu toții trebuie să contribuim la educație, pentru că în familie sănătatea reproductivă este o temă tabu. Părinții nu vor să discute cu adolescentele, le spun așa câteva cuvinte, în linii generale. În școală este cursul „Dezvoltarea personală” dar, la fel, e foarte general iar dacă au întrebări, le este rușine să întrebe. De aceea, ne gândim să pornim prin școli și să discutăm cu tinerii, să-i aducem la centru pentru a le oferi cât mai mult suport informațional”, a adăugat Elena Pletosu.

Studiile arată că majoritatea minorilor care au devenit părinți nu au cunoștințe despre sănătatea sexuală și reproductivă.  Un studiu realizat în 2019 de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate  „Sarcina în adolescență în R. Moldova”, scoate în evidență mai multe probleme. „Educația în școli se axează preponderent pe discuțiile cu fetele privind ciclului menstrual și atenționarea despre importanța virginității și posibilitatea apariției sarcinii. Foarte puțin se discută cu adolescenții privind metodele de contracepție pentru prevenirea unei sarcini neplanificate și a maladiilor cu transmitere sexuală. Rușinea predomină în abordarea de către părinți-copii a subiectelor privind sexualitatea. Cu toate acestea mai mulți adolescenți și-ar dori ca părinții să discute cu ei aceste tematici”, concluzionează autorii studiului.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările