ialovenionline

Despre proiect

Site-ul IaloveniOnline a fost fondat în iunie 2009, de către Andrei Hîncu, cu suportul financiar al programului Youth Action Fund al Open Society Institute. Un an mai târziu, prin intermediul ONG-ului Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului, a fost creată prima echipă de jurnaliști civici din localitățile raionului Ialoveni. Astfel, IaloveniOnline și-a atribuit rolul de „watchdog” sau câine de pază al comunității raionului Ialoveni.

Pe parcursul a peste 10 ani de existență, la IaloveniOnline au activat circa 70 de tineri voluntari. De asemenea, la conținutului site-ului au contribuit elevi, studenți, profesori, funcționari publici, cetățeni activi din raionul Ialoveni.

4000 de articole, milioane de vizualizări din țară și din diasporă, live-uri video, digest-uri în alegeri, monitorizarea administrației publice locale și a achizițiilor publice, sesizări pe diferite probleme, petiții, investigații, interviuri, evenimente culturale, sportive și de divertisment – toate acestea au făcut site-ul o resursă importantă de informații și comunicare online din raionul Ialoveni. Astfel, arhiva din versiunea veche a site-ului a fost păstrată și poate fi accesată online.

În prezent, IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

Pe parcursul anilor, IaloveniOnline a fost sprijinit de către Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) by the German Marshall Fund of the United States, Ambasada SUA în Republica Moldova, European Partnership for Democracy, National Endowment for Democracy (NED), Asociația Presei Independente.

În perioada 01.09.2020 – 31.08.2021, Centrul CIDO a implementat proiectul „Tineri în acțiune pentru o guvernare locală mai bună”, finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

În perioada 03.06.2021 – 28.02.2022, IaloveniOnline este susținut în cadrul proiectului „IaloveniOnline.md – the watchdog for a more accountable, inclusive and transparent local government”, finanțat de către Canada Fund for Local Initiatives.