ialovenionline
ADI primari raion IaloveniOnline

21 de primării din Raionul Ialoveni și-au unit eforturile pentru a accesa mai ușor fonduri europene

18 mai 2024
460 vizualizări

21 de Primării  din raionul Ialoveni și Consiliul Raional Ialoveni au creat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară  (ADI) „Durabilitate prin Solidaritate”. Obiectivul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară este realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare, în special în domeniul furnizării și prestării serviciilor de alimentare cu apă și evacuare a apelor uzate. 

Prin intermediul acestei asociații, autoritățile raionale spun că se va reuși atragerea resurselor financiare, a granturilor și fondurilor europene de preaderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, puse la dispoziție țării noastre de către comunitatea europeană, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă și la îmbunătățirea calității vieții în localitățile noastre.

„Suntem recunoscători că v-ați alăturat acestei inițiative. E nevoie de eforturi maxime, pentru ca avem o sarcina importantă de a implementa proiecte, noi am luat serviciul de apă și sanitație. Prin această organizație ne propunem să îmbunătățim serviciile de sanitație și apă din raion”, a declarat președinta raionului Natalia Eremia în cadrul ședinței de constituire a Asociației. 

ADI primari IalovenOnline

”Atunci când 21 de primării își unesc eforturile, va fi mult mai ușor de găsit finanțare. Altfel spus, când sunt proiecte transfrontaliere, când sunt fonduri europene, care sunt fonduri foarte mari, un investitor mare este mai interesat să investească într-un proiect ce va avea cât mai mulți beneficiari. Un investitor va fi cu mult mai interesat să investească într-un proiect care va avea drept țintă 60.000 de locuitori, decât într-un proiect dintr-o singură localitate care are 5 mii de locuitori.

Un alt aspect este că, pentru a atrage fonduri europene, e nevoie de persoane specializate care să scrie proiecte, și deseori primăriile nu au așa specialiști. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, însă, își va permite să angajeze un consultant sau un specialist care să elaboreze proiecte pentru toate primăriile din Asociație”, ne-a spus primarul de Gangura, Marcel Bobeica.

De menționat că celelalte 4 primării din raion (Ialoveni, Cărbuna, Pojăreni și Cirgîrleni) fie nu au dat curs invitației de a fonda Asociația, fie încă nu au aprobat prin consiliile locale decizia de a participa la fondarea Asociației. Dacă ulterior își vor exprima intenția de a adera la această Asociație, o vor putea face.

De altfel, în cadrul unei ședințe cu primarii din raion, s-au aprobat membrii Consiliului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate”, după cum urmează:

1. Natalia Eremia – președinta raionului Ialoveni

2. Ilie Ionaș – primarul satului Costești

3. Marcel Bobeica – primarul comunei Gangura

4. Sergiu Gorceac – primarul satului Suruceni

5. Silviu Bivol – primarul comunei Țipala.

De asemenea, s-a aprobat și componența Comisiei de cenzori ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate”:

1. Sergiu Candu – primarul satului Văsieni

2. Andrei Covali – primarul satului Nimoreni

3. Rodica Agrici – primarul comunei Mileștii Mici.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările