ialovenionline
alocatia

5 argumente pentru a solicita alocația pentru copii în România

11 noiembrie 2022
1937 vizualizări

Copiii născuți în Republica Moldova, dar care dețin cetățenia României, pot beneficia de alocație lunară de la statul român. Începând cu 1 ianuarie 2022, copiii de până la doi ani primesc 600 de lei românești pe lună, echivalentul a peste 121 de euro, iar cei de până la 18 ani, inclusiv – 243 de lei românești pe lună, echivalentul a circa 50 de euro.

Legislația din România prevede că, anual, de la 1 ianuarie, alocația pentru copii va fi indexată din oficiu, conform indicelui ratei medii a inflației din anul precedent. 

De ce acte ai nevoie pentru acordarea alocației românești

Legea română prevede că alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români rezidenți, dar și tinerilor care au 18 ani, până la finalizarea studiilor. Actele pentru acordarea alocației pentru copil se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai copiilor.

Părinții copiilor născuți în Republica Moldova trebuie să prezinte certificat de naștere românesc al copilului; buletin de identitate românesc al părinților și certificat de căsătorie românesc. Actele se prezintă în original și copie. 

Totodată, la dosar se atașează extrasul după contul bancar pe numele solicitantului și acordul celuilalt soț. Dosarele se depun personal sau pe bază de procură la Direcția de asistență socială.

Menționăm că alocație de stat pentru copiii de până la 18 ani nu există în Republica Moldova. Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de o indemnizație unică la nașterea copilului. Tot în Republica Moldova se oferă indemnizație de creștere a copilului. Pentru persoanele neasigurate, care nu au plătit contribuții în bugetul asigurărilor sociale de stat, această indemnizație este fixă. Însă pentru persoanele asigurate se calculează după veniturile pe care le-a înregistrat părinții.

De ce să soliciți alocația pentru copil din România?

  1. Primești un suport bănesc lunar pentru copilul tău, până la împlinirea a 18 ani
  2. Alocația va înregistra o majorare anuală, raportată la rata medie a inflației din anul precedent
  3. În Republica Moldova nu există alocație de stat pentru copii. Respectiv, nu este necesar să te refuzi de indemnizația pe care o primești.
  4. Primești alocația pentru fiecare copil născut în familie sau al cărui reprezentant legal ești
  5. Dosarul pentru alocație poate fi depus atât personal, cât și prin procură

Când și cum se virează alocațiile pe card?

Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. Decizia privind recalcularea alocației se ia strict de către instituția competentă din România.

Data la care alocația copiilor intră pe card poate să varieze în anumite situații. Prin lege nu este stabilită o dată pentru intrarea alocațiilor pe cardul părinților, însă, de obicei, banii intră pe data de 8, pentru luna anterioară.

Dacă nu ai timp să faci zeci de drumuri în România, JustConsult te ajută

JustConsult este o companie juridică din Republica Moldova, care activează în acest domeniu din 2003, acumulând în tot acest timp experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire cetățenie română și a perfectării actelor românești, inclusiv pregătirea și depunerea dosarului pentru alocații.   

Vom pregăti dosarul cu toate actele necesare pentru solicitarea alocațiilor

  • Îți punem la dispoziție transport confortabil tur-retur în România
  • În localitățile unde este posibil, depunem noi prin procură dosarul pentru alocație

Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocații pentru copii moldoveni cu cetățenie română, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 022 10 50 80. Poți solicita o consultație gratuită la telefon prin completarea formularului pe pagina justconsult.md.

(P)


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările