ialovenionline
bullying poza simbolFoto simbol: wikimedia.org

Bullying în școli: o realitate tot mai îngrijorătoare între adolescenți

29 aprilie 2024
1449 vizualizări

De la comportamentele agresive și verbale până la izolarea socială și hărțuirea în mediul online, fenomenul bullying-ului afectează copiii și adolescenții în întreaga lume, având consecințe dureroase și de lungă durată.

O creștere a fenomenului în spatele ușilor școlilor

Bullying-ul în școli nu este doar o problemă de comportament între copii. Este o problemă socială și de sănătate publică care necesită atenție și acțiune imediată. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei copii experimentează bullying-ul la un moment dat în timpul anilor de școală. 

Potrivit informației oferite de Consiliul raional Ialoveni portalului vreauinfo.md, numărul de cazuri de bullying în școli a crescut pe parcursul ultimilor trei ani. Astfel, în perioada 2021-2023, în școlile raionului au fost înregistrate în total 80 de cazuri de bullying: 2021 – 22 de cazuri, 2022 – 27 de cazuri și 2023 – 31 de cazuri. Marea majoritate a acestora au avut loc în mediul elevilor din ciclul gimnazial, adică a celor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani.

Bullying-ul poate lua multe forme, de la comportamentele fizice la cele verbale și emoționale. Este adesea însoțit de un dezechilibru de putere, în care unul sau mai mulți elevi își folosesc influența pentru a intimida sau răni pe alții. Această dinamică poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății emoționale și psihologice a victimelor, lăsând cicatrici profunde și durabile. În aceeași scrisoare, Consiliul raional Ialoveni a precizat că toate cele 80 de cazuri înregistrate au fost soluționate în conformitate cu regulamentele și normele stabilite.

bullying ialoveni 2024 1
bullying ialoveni 2024 2

Ce putem face ca adulți pentru a reduce fenomenul bullying între copii 

Deși bullying-ul poate fi dificil de identificat și abordat, există soluții și resurse disponibile pentru a ajuta elevii și comunitățile școlare să se confrunte cu această problemă. Programele de prevenire a bullying-ului, care promovează empatia, înțelegerea și comunicarea sănătoasă, pot juca un rol crucial în reducerea incidenței acestui comportament distructiv. În plus, implicarea părinților, a cadrelor didactice și a autorităților școlare este esențială pentru a crea un mediu sigur și de suport pentru toți elevii.

Metoda recomandată de intervenție, atunci când observăm sau bănuim un comportament de bullying, este discuția deschisă cu copilul, fie că este victimă, agresor, sau spectator. Este important ca noi, ca adulți, să ne informăm corect pentru a putea îndrepta copilul către un comportament adecvat, care nu favorizează atitudini de tipul „răspunde-i și tu la fel”.

Câteva întrebări pe care le putem adresa pentru a iniția o discuție sunt:

  • Știi ce înseamnă bullying?
  • Știi cum să îți dai seama dacă cineva e doar răutăcios cu tine sau este un bully?
  • Te-a făcut cineva la școală să te simți slab, neputincios sau urât?
  • Ți se întâmplă să fii răutăcios cu alții copii doar pentru distracție?
  • Ai râs, împreună cu alți copii, de cineva mai mic sau mai slab? Cum te-ai simțit atunci?
  • Te simți în siguranță când mergi la școală?
  • În grupul tău de prieteni, obișnuiți să folosiți porecle? Există cineva care se simte jignit de porecla pe care i-ați pus-o?

Mai mult decât atât, nu ar trebui să așteptăm ca bullyingul să se întâmple (sau să bănuim că se întâmplă), ci ar trebui să adresăm aceste întrebări ca parte a discuțiilor obișnuite pe care le avem cu copii despre ce li se întâmplă la școală. Întrucât școala nu este importantă doar pentru că asigură succesul academic al copilului, ci și pentru echilibrul lui emoțional, fără de care succesul academic nu este posibil.  

De asemenea, este important să recunoaștem că bullying-ul nu se oprește la porțile școlii. Cu creșterea utilizării internetului și a rețelelor sociale, cyberbullying-ul a devenit o preocupare majoră. Este esențial să educăm elevii despre comportamentele online responsabile și să le oferim instrumentele necesare pentru a naviga în mediul digital în siguranță.

Rolul nostru este de a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă că bullyingul este un fenomen răspândit și că nu este normal să fie făcuți să se simtă inferiori, lipsiți de merite sau de calități, și nici ei la rândul lor nu au dreptul de a-i face pe alți copii să se simtă astfel.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările