
UE a extins lista sancțiunilor pentru destabilizarea Moldovei: șapte apropiați ai lui Ilan Șor și trei entități vizate
Uniunea Europeană a decis astăzi, 15 iulie, să impună sancțiuni suplimentare împotriva a șapte persoane și trei entități, acuzate că au contribuit la destabilizarea Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, măsurile îi vizează pe apropiații oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat anterior la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.
Printre cei incluși pe lista neagră se regăsesc lideri ai formațiunilor politice care au preluat moștenirea partidului Șor, declarat ilegal, dar și persoane implicate în corupție și cumpărare de voturi în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional din 2024 privind aderarea Republicii Moldova la UE.
Noile sancțiuni individuale îi vizează pe:
- Alexandru Beșchieru, liderul Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (FASM);
- Victoria Furtună, președinta formațiunii „Moldova Mare”, parte a Blocului „Victoria/Pobeda”;
- Vadim Grozavu, liderul Partidului „Victorie”;
- Irina Lozovan și Natalia Parasca, membre ale Partidului „Renaștere”;
- Alexei Lungu, președintele Partidului „Șansă”;
- Alexandr Nesterovschi, politician condamnat recent la 12 ani de închisoare pentru corupție politică și sprijinit de Federația Rusă și de Ilan Șor.
În paralel, Uniunea Europeană a extins sancțiunile și asupra a trei entități:
- Compania A7, înființată de Ilan Șor împreună cu structuri financiare ruse, acuzată că a încercat să influențeze rezultatele alegerilor și ale referendumului din 2024;
- Blocul politic „Victoria/Pobeda”, vizat pentru campanii de dezinformare și cumpărare de voturi;
- Centrul Cultural Educațional din Moldova, implicat în acțiuni de amestec electoral.
Toți cei sancționați vor avea activele înghețate în spațiul comunitar și li se interzice intrarea pe teritoriul UE. În plus, este interzisă punerea la dispoziția acestora de fonduri sau alte resurse economice, direct sau indirect.
Odată cu aceste noi includeri, lista UE referitoare la acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova cuprinde în prezent 23 de persoane și cinci entități.
Măsurile restrictive au fost inițiate în aprilie 2023, la solicitarea Chișinăului, pentru a contracara acțiunile care subminează independența, suveranitatea și stabilitatea țării. În plus, Consiliul European și-a reiterat angajamentul ferm de a sprijini Republica Moldova în fața tentativelor de destabilizare venite dinspre Rusia, inclusiv a atacurilor hibride ce au ca scop slăbirea instituțiilor democratice.