ialovenionline
Alegeri locale, turul doi

Alegeri locale, TURUL II. Trei localități din raionul Ialoveni își aleg azi primarii

19 noiembrie 2023
655 vizualizări

Actualizare, ora 21:00. Mai puțini alegători s-au prezentat la urnele de vot astăzi, în cel de-al doilea tur al alegerilor locale 2023, față de primul tur, în localitățile Nimoreni, Suruceni și Ruseștii Noi. Totuși, prezența la vot în raionul Ialoveni rămâne a fi mai mare decât media națională. La nivel de țară s-a înregistrat astăzi o rată de 36,73% a alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot, în timp ce media pentru raionul Ialoveni este de 41,13%.

prezenta la vot 19 noiembrie 2023

ACTUALIZARE, ora 19:00: Localitatea cu cea mai înaltă prezență la vot din țară este Corjova din raionul Dubăsari, unde, până  această oră, au votat peste 63 la sută. Localitatea cu cea mai joasă prezență la vot este Todirești din raionul Ungheni, unde s-au prezentat la urne doar 17% dintre alegători.

Circa 3700 de alegători din cele trei localități din raionul Ialoveni, în care astăzi se petrece turul doi al alegerilor locale, s-au prezentat până la această oră la secțiile de votare. Prezența la votare este puțin mai mică decât la 5 noiembrie 2023, când a avut loc primul tur al alegerilor.

prezenta la vot ora 1900. Ialoveni 19 noiembrie

Actualizare: Ora 16:00 Aproape 3 mii de alegători din raionul Ialoveni s-au prezentat, până la această oră, la urnele de vot. Asta ar însemna o prezență de 31,5% din totalul de votanți. În comuna Ruseștii Noi prezența la vot este de  31,40%, Nimoreni –  34,23 %și Suruceni – 29,80%.  

ORA 4


Ora 12:00. În raionul Ialoveni, 15% din locuitori au fost la votare, până la această oră. În comuna Ruseștii Noi prezența la vot este de  13, 33%, Nimoreni –  19,83 % și Suruceni – 15, 37%.

Screenshot 2023 11 19 at 12.00.12


Ora 10:00. Peste 500 de alegători din raionul Ialoveni s-au prezentat, până la această oră, la urnele de vot. Asta ar însemna o prezență de 5,5% din totalul de votanți. Procentajul este mai mic decât media pe țară. La nivel național, la această oră se înregistrează o prezență de 5,71% din totalul de alegători. 

prezenta la votAstăzi, 19 noiembrie 2023, în Republica Moldova au loc turul doi al alegerilor locale, în localitățile care nu și-au ales primarul din primul tur, petrecut la 5 noiembrie. Este vorba despre 273 de circumscripții electorale, inclusiv 3 din raionul Ialoveni, care își vor alege astăzi primarul pentru următorii patru ani.

Din cele 25 de APL-uri din raionul Ialoveni, 3 își vor afla astăzi primarul. Alegătorii din Nimoreni, Ruseștii Noi și Suruceni sunt așteptați la secțiile de vot, care au fost deschise la ora 7:00 și vor fi deschise până la ora 21:00.

Bătălia pentru funcția de primar se dă între:

Nimoreni – Andrei Covali (PSDE) și Alexandra Dimitrov (PAS);

Ruseștii Noi – Valentina Meșină (Partidul Democrația Acasă) și Ion Levința (PAS);

Suruceni – Sergiu Gorceac (PAS) și Alexandru Vremea (LOC).

Cetățenii Republicii Moldova pot vota în baza unui act de identitate:

  • buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care atestă domiciliul sau reședința temporară în raza teritorială a secției de votare.
  • buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
  • pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

Precizăm că în ziua alegerilor sunt interzise orice acțiuni de agitație electorală. Conform art. 52 din Codul contravențional nr. 218/2008, continuarea agitației electorale de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni se sancționează cu amendă de la 40 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată  persoanei juridice.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările