ialovenionline
Mita 1 scaled 1

Amenzi de 200 de mii de lei pentru șoferii care vor încerca să mituiască polițiștii

6 iulie 2024
151 vizualizări

Pe parcursul a șase luni ale anului  2024, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 170 de  cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării de la răspunderea juridică. Pentru această infracțiune, cetățenii riscă până la șase ani de închisoare și amendă până la 200 000 lei.

Poliția Republicii Moldova informează că deși contravenienții sunt avertizați de fiecare dată despre consecințele coruperii funcționarilor publici cu statut special, aceștia ignoră prevederile legale și continuă în mod abuziv să propună și să ofere polițiștilor mijloace financiare, în scopul ignorării de către oamenii legii a încălcărilor comise.

Potrivit datelor statistice, cele mai răspândite cazuri de corupere activă se comit în domeniul rutier.

Drept urmare conducătorii auto obișnuiesc să propună polițiștilor mijloace financiare de la zeci până la mii de lei, în valută națională sau străină, pentru a nu fi documentați pentru comiterea diverselor încălcări cum ar fi, conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, încălcarea limitei de viteze, lipsa permisului de conducere, neacordarea priorității pietonilor sau cicliştilor, transportarea minorului fără scaun special. 

Urmare a raportării imediate a denunțurilor de către  angajații  Poliției, au fost inițiate 135 de  cauze penale pentru comiterea infracțiunii de ,,corupere activă” în temeiul art. 325 Cod penal al RM, iar cetățenii riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă până la 200 000 de lei.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările