ialovenionline
caini vagabonzi ialoveni 2022Foto: facebook/Natasha Plamadeala

Animalele vagaboande pe străzi, rezultat al iresponsabilității oamenilor și al neputinței autorităților

24 octombrie 2022
1080 vizualizări

De mai mulți ani deja, autoritățile din orașul Ialoveni caută soluții pentru problema animalelor fără adăpost. La inițiativa primăriei au fost realizate acțiuni pentru sterilizarea gratuită a animalelor, încercări de a crea un adăpost, a fost adopat și un regulament de întreținele a câinilor și pisicilor. Cu toate acestea, animalele fără stăpân continuă să fie o problemă serioasă în localitate, iar numărul lor real nu se cunoaște.

Potrivit activiștilor pentru protecția animalelor, cauzele apariției câinilor și pisicilor fără stăpân pe străzile orașelor sunt multiple și țin în primul rând de iresponsabilitatea cetățenilor, dar și de incapacitatea autorităților de a gestiona problema. 

animale fara adapost primaria mea 1

Astfel, la baza soluționării acestei probleme ar sta adoptara unui cadru normativ care să prevadă un mecanism real și eficient de control al animalelor de companie, cât și sancțiuni serioase și inevitabile pentru abandonarea acestora.

La solicitarea IaloveniOnline, prin intermediul platformei vreauinfo.md, Gospodăria-Locativ Comunală din Ialoveni a prezentat regulamentul de întreținere a animalelor de companie adoptat de Consiliul Orășenesc în 2013, dar a menționat totodată că despre numărul animalelor în oraș va informa suplimentar.

Cauzele apariției animalelor vagaboande pe străzi au fost explicate de Centrul Național de Mediu prin intermediul unui video realizat de proiectului ”Ajută micii noștri prieteni”, finanțat de Uniunea Europeană. În cadrul campaniei #AdoptaUnPrieten #Adoptafriend autorii și-au propus să afle care sunt provocările prin care trec zi de zi adăposturile pentru animalele fără stăpân, precum și să îndemne cetățenii să adopte și să îngrijească animalele într-un mod conștient și responsabil.

Câinii și pisicile se numără printre cele mai populare animale de companie în Uniunea Europeană (la care Moldova este stat candidat) și mulți dintre europeni îi consideră parte din familie. UE pledează de peste 40 de ani pentru calitatea vieții animalelor și este recunoscută ca lider mondial în domeniu, având unele dintre cele mai înalte standarde din lume.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările