ialovenionline
1 150 700x394 1 900x505 1

Arderea anvelopelor în noaptea de Paști – INTERZISĂ! Ce poți face cu anvelopele uzate

13 aprilie 2023
860 vizualizări

În noaptea Învierii există tradiţia aprinderii rugurilor, pentru care, de cele mai multe ori se folosesc anvelope uzate. Agenția de Mediu  atenţionează că fumul degajat prin arderea anvelopelor prezintă un real pericol pentru starea mediului și pentru sănătatea oamenilor.

La arderea anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene, care pot fi dispersate pe distanțe foarte mari. De asemenea, arderea anvelopelor poate provoca incendii, dacă aceasta se întâmplă în preajma spațiilor de locuit sau a celor forestiere. În cazul producerii unor astfel de incendii, apelați de urgență Serviciul 112, informați urgent primăriile și Inspectoratul pentru Protecția Mediului din regiunea afectată de incendiu.

Unii oameni ard anvelopele pentru că spun că nu mai au ce face cu ele. În acest sens, Agenția de Mediu informează că, la data de 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate.

Totodată, Regulamentul prevede și faptul că cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista operatorilor economici autorizați pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope:

– SRL ,,Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – 079581858, 060255552

– „Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – 079708821

– „Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018

În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să manifeste un comportament prietenos față de natură. Cei care vor organiza ruguri din anvelope în noaptea de Paşti, conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, pentru poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii (dacă această acțiune nu constituie infracțiune), riscă amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările