ialovenionline
375309945 5987990114635111 8859476163791506623 n

Astăzi începe perioada de desemnare a candidaților pentru alegerile locale din 5 noiembrie

6 septembrie 2023
295 vizualizări

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că începând de astăzi, 6 septembrie, începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul II (consiliile raionale, consiliile municipale, primarii municipiilor Chișinău și Bălți). Astfel, partidele politice, blocurile electorale cât și  candidații independenții pot să-și desemneze candidaturile pentru funcția de primar și de consilier în consiliul local. 

Codul electoral prevede desemnarea candidaților are loc după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea datei alegerilor locale, candidații independenți și blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul electoral.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și/sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 19 septembrie curent.

Startul campaniei electorale se va da pe 6 octombrie 2023.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările