ialovenionline
cd8f900ad002a529b8a75d17fe2b33c9

Astăzi se dă startul oficial al negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

25 iunie 2024
144 vizualizări

Astăzi, 25 iunie se dă oficial start negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Evenimentul este planificat pentru ora 19:00, la Luxemburg, unde va avea loc reuniunea interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană.

La reuniune vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene – și Republica Moldova în calitate de țară candidată.

 Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, desemnată drept negociator-șef din partea Republicii Moldovaa explicat printr-un video informativ ce presupune această conferință și cât de importantă este pentru parcursul european al țării noastre.

„Conferința Interguvernamentală este o reuniune la care se iau decizii în procesul de negociere între statele membre ale UE și țara candidată. La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere, propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru țara noastră. Suntem hotărâți să muncim și să aducem Moldova în Uniunea Europeană, doar muncind vom reuși”, a explicat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Amintim că pe 21 iunie curent, președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an. 


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările