ialovenionline
BeFunky collage1 1684744607fo3nomk

ATENȚIE la scăldat! Secția Situații Excepționale Ialoveni vine cu recomandări pentru perioada estivală

10 iunie 2024
464 vizualizări

Având în vedere că ne aflăm în perioada estivală, Secţia Situații Excepționale Ialoveni, recomandă tuturor cetăţenilor să evite scăldatul în locuri neamenajate şi să acorde o mare atenţie copiilor:

– Scăldaţi-vă numai în locuri special destinate. Într-un bazin cu apă necontrolat puteţi nimeri în gropi adânci, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre. Într-un râu puteţi nimeri în curenţi rapizi de apă, cu vârtejuri. Toate acestea pot aduce la traume sau chiar decese;
– Supravegheați în permanență copiii lângă şi în apă. Nu uitaţi că ei trebuie să se scalde numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane adulte;
– Dacă nu știți să înotaţi sau înotaţi rău, nu vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu;
– Nu vă scăldaţi în stare de ebrietate;
– Nu vă scăldaţi când temperatura apei este mai joasă de 18 grade Celsius , iar a aerului – mai joasă de 22 de grade Celsius ;
– Dacă înotați, nu treceţi de pistele de interzicere. Nu vă apropiaţi de mijloacele plutitoare. Nu vă urcaţi pe geamanduri şi alte mijloace de protecţie;
– Nu plonjaţi de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii, nu practicaţi jocuri cu elemente de plonjare, nu lansaţi semnale false de alarmă;
– Nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc, scânduri;
– Nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea. Nu vă scăldaţi în timpul furtunii, păziţi-vă de valuri
.

REGULI DE COMPORTAMENT ÎN BARCĂ, PE APĂ:

Principalele cerinţe pentru plimbarea cu barca sunt: starea perfectă, asigurarea cu inventar necesar (furci pentru vâsle, odgon pentru acostare, căuş, mijloace de salvare, colace, etc.).
În timpul plimbărilor cu barca este interzis:
– închirierea bărcilor de către minori;
– supraîncărcarea bărcii;
– intrarea cu barca în sectorul de scăldat al plajei;
– apropierea bărcilor una de alta;
– aşezarea pe bordul bărcii, trecerea în timpul navigaţiei dintr-o barcă în alta;
– sărituri din barcă în apă;
– aflarea în stare de ebrietate pe barc
ă.

În cazul pericolului de înec, nu trebuie să panicaţi. Păstraţi calmul, respiraţia adâncă, odihna, apoi înotaţi spre mal. În caz de necesitate, chemaţi ajutor. Persoanele care acordă ajutor sinistratului trebuie să ţină cont să nu cadă ele înseși în primejdie. Dacă nu ştiţi să înotaţi, sau înotaţi rău nu intraţi în apă pentru salvarea sinistratului. În aşa caz aruncaţi sinistratului colacul de salvare, o saltea cu aer, anvelopă din cauciuc, o funie, o scândură, o creangă, etc.
Persoanele care înoată bine, se vor apropia de sinistrat, se vor scufunda şi apucându-l din spate de braţe, ori mai sigur de părul de pe cap, îl vor ridica la suprafaţa apei şi, înotând, se vor deplasa spre mal. Dacă persoana sinistrată este extrasă din apă la începutul înecului, primul ajutor este simplu. Deseori este de ajuns să liniştim, să scoatem hainele umede, să masăm corpul, să servească un ceai fierbinte pentru a scoate sinistratul din stres.

Dacă sinistratul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită şi alte semne de moarte clinică este necesar de reacţionat în modul următor:
– eliberarea căilor respiratoare de corpuri străine (nămol, vomă);
– respiraţie artificială din gură în gură sau în nas;
– masajul indirect al inimii şi circulaţiei sangvine.

Readucerea la viaţă a unei persoane care s-a înecat şi se află în stare de moarte clinică este posibilă doar atunci, când din momentul scufundării definitive sub apă şi până la începutul acţiunilor de reanimare, au trecut nu mai mult de 6 minute. Totuși, sunt cazuri în care persoana a fost readusă la viață și după 10-15 minute de la înec. Ca regulă, rezultate pozitive pot fi obţinute doar atunci când acţiunile de reanimare au fost începute în primele 2-3 minute.                                                          

140d 17.05.2024 27 page 0001 e1718010990720

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările