ialovenionline
kiril putin bisericaColaj foto: victimele masacrului din Bucha, Ucraina, V. Putin & patriarhul Kiril

Biserica Ortodoxă Rusă justifică războiul din Ucraina şi îndeamnă ruşii la „fapte eroice”

4 aprilie 2022
1494 vizualizări

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, din care face parte şi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, patriarhul Kiril, a ținut duminică o predică în biserica forţelor armate ruse de la Moscova în care a lăudat militarii ruşi pentru „faptele de eroism” în Ucraina, scrie www.anticoruptie.md

În predica sa, Kiril a elogiat de mai multe ori armata rusă și a subliniat că datorită acțiunilor sale „se va decide soarta Rusiei”. Patriarhul a declarat că acum dorința tinerilor de a intra în armată este o ispravă pentru că pot muri pe câmpul de luptă.

„Dacă în timp de pace acest lucru poate fi explicat printr-un fel de privilegii sau considerații materiale, atunci serviciul militar în timp de război este o adevărată faptă eroică și tocmai acesta este momentul pe care îl trăim acum. Serviciul necesită pregătire din partea tuturor celor care au depus jurământul de a-și apăra patria, fără a-şi cruța viața”, a declarat Kiril.

Patriarhul a declarat invazia Rusiei în Ucraina „necesară pentru apărarea patriei”.

„Vreau să spun din nou și din nou: suntem o țară iubitoare de pace și un popor foarte iubitor de pace, îndelung răbdător, care a suferit din cauza războaielor mai mult ca alte națiuni europene. Nu avem nicio dorință de război sau de a face rău altora. Dar am fost educați de întreaga noastră istorie să ne iubim Patria și vom fi gata să o apărăm în felul în care numai rușii își pot apăra țara. Până la urmă, am spart spatele fascismului, care, fără îndoială, ar fi învins lumea”, a spus Kiril în predica de duminică.

Precizăm că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, nu și-a expus poziția față de războiul din Ucraina, menţionând doar într-un comunicat că se roagă pentru pace.

Protopopiatul Ialoveni, unitatea administrativă bisericească care este formată din parohiile din localitățile raionului Ialoveni și face parte din cadrul acestei Mitropolii, a organizat la începutul lunii martie „o rugăciune pentru pace în toată lumea”. Evenimentul a avut loc în biserica din cartierul Moldova al orașului Ialoveni și a fost anunțat printr-o postare pe pagina de Facebook a Protopopiatului.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările