ialovenionline
colaj cec 2021Foto: membrii CEC care au decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate// colaj Ziarul de Gardă

CALC condamnă decizia CEC privind deschiderea a doar 139 secții de votare în străinătate

7 iunie 2021
441 vizualizări

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte condamnă decizia ilegală și iresponsabilă a Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Cele 35 de organizații obștești, printre care și Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului din orașul Ialovenicer membrilor CEC să-și modifice în mod urgent hotărârea și să aplice cu bună-credință cele trei criterii prevăzute în Codul Electoral pentru stabilirea a cel puțin 150 secții de votare peste hotare, cu posibilitatea majorării numărului acestora în cazul în care Guvernul va pune la dispoziția CEC resurse financiare suficiente în acest scop.

În opinia societății civile, CEC a acționat în mod deliberat împotriva interesului alegătorilor aflați peste hotarele țării, care și-au exprimat clar intenția de vot. În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, rata de participare în străinătate a fost una fără precedent, de 263 177 alegători.

Totodată către data de 26 mai 2021, rezultatele înregistrării prealabile arătau 100050 declarații depuse online sau pe suport de hârtie, dintre care 39940 înregistrări făcute în anul 2021. Astfel, CEC a ignorat pe deplin problemele cu care s-au confruntat la ultimele alegeri cetățenii noștri din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și alte state (insuficiența buletinelor de vot, cozile foarte lungi din fața secțiilor de votare, eforturile și cheltuielile enorme suportate de cetățeni pentru deplasarea la vot). 

„Din analiza integrală a textului hotărârii CEC, dar și a modului în care s-a desfășurat ședința respectivă putem spune că, sensul inițial al proiectului de hotărâre (prin care s-a propus crearea a 162 secții de votare) a fost deturnat într-un mod brutal și fără nici o justificare de către autorul și susținătorii amendamentelor care au condus la crearea a 139 secții de votare peste hotare”, se arată în declarația Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Declaratia CALC Privind Decizia Ilegala a CEC_SV Peste Hotare_07.06.21 by Stiri IaloveniOnLine on Scribd


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările