ialovenionline

Guvernare locală

308454589 174995815073238 9116441885052912807 n

Cărbuna: Un acord de înfrățire urmează a fi aprobat la ședința Consiliului. Proiectele de decizie nu au fost expediate redacției IaloveniOnline

13 septembrie 2023
353 vizualizări

Consilierii locali din Cărbuna se întrunesc astăzi în ședință ordinară. Ședința va avea loc la ora 16:00, în incinta Primăriei.

IaloveniOnline a solicitat Primăriei proiectele de decizie, însă până la ora publicării acestei știri, nu am primit un răspuns.

Pe ordinea de zi sunt 5 subiecte, printre care desemnarea candidaturilor pentru constituirea organelor electorale, dar și aprobarea înfrățirii cu o localitate, fără a se menționa despre ce localitate și din ce țară este aceasta.

Screenshot 2023 09 12 at 12.43.59 1

Redacția IaloveniOnline menționează că transparența în procesul decizional constituie unul din elementele de bază ale bunei guvernări și contribuie la funcționarea proceselor democratice. Mai multe primării din raionul Ialoveni evită să publice în mediul online proiectele de decizie ce urmează a fi discutate de factorii de decizie locali, deși majoritatea au fie pagini de Facebook, fie site-uri web.

De asemenea, subliniem că:

Potrivit art. 17 alin. (3) lit. b) al Legii privind administrația publică locală, „Cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea și alte părți interesate au dreptul (…) de a avea acces (…) la proiectele de decizii și la ordinea de zi a ședințelor consiliului local și ale primăriei”.  

Articolul 101 alin. (2) al Legii privind administrația publică locală: „Proiectele actelor normative ale autorităților administrației publice locale se fac publice, în vederea consultării, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de ziua aprobării actului. Adoptarea actelor în regim de urgență se efectuează în conformitate cu Legea nr.239-XVI din 13 noiembrie 2008 privind transparența în procesul decizional. 

Art. 6 al Legii privind transparența în procesul decizional, „Cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea, alte părți interesate au dreptul: a) să participe, în condițiile prezentei legi, la orice etapă a procesului decizional; b) să solicite şi să obțină informații referitoare la procesul decizional, inclusiv să primească proiectele de decizii însoțite de materialele aferente, în condițiile Legii privind accesul la informație”.  

Art. 10 al Legii privind transparența în procesul decizional, „Autoritatea publică asigură accesul la proiectele de decizii și la materialele aferente acestora prin publicarea obligatorie a lor pe pagina web oficială a autorităţii publice, prin asigurarea accesului la sediul autorității, precum şi prin expediere prin poştă sau prin alte mijloace disponibile, la solicitarea persoanei interesate. Proiectul de decizie şi materialele aferente acestuia se plasează pe pagina web oficială a autorității publice responsabile cel puţin pentru perioada recepționării şi examinării recomandărilor.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările