ialovenionline
Screenshot 2023 06 23 at 19.57.33

Cazierul judiciar poate fi obținut online, din orice colț al lumii

23 iunie 2023
452 vizualizări

Cel mai solicitat serviciu de cetățeni – eliberarea cazierul judiciar, cazierul detaliat și cel contravențional – este disponibil și în format digital, inclusiv cu opțiunea de apostilare și livrare la domiciliu. În acest sens, se va economisi circa 10 ore din viața fiecărui om, care are nevoie de aceste documente, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei și Digitalizării.

Doar în 2022, peste 100.000 de solicitări de la oameni au fost înregistrate pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Cetățenii fac cozi ca să le colecteze pe hârtie. De săptămâna trecută a fost lansată opțiunea digitală. În doar 4 zile, deja au fost înregistrate circa 1.800 de solicitări, care vor fi livrate direct în Mcabinet.

„Suntem hotărâți să accelerăm procesul de digitalizare a serviciilor publice și să aducem beneficii tangibile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află. Construim o țară modernă, transparentă și orientată către nevoile cetățenilor, iar digitalizarea va juca un rol central în această transformare. Lucruri frumoase se întâmplă din cooperare. Mulțumesc colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ministerul Justiției al Republicii Moldova și, desigur, Agenția de Guvernare Electronică”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Noul serviciu oferă:

– Obținerea cazierul în format electronic;

– Obținerea cazierului apostilat odată cu cazierul;

– Obținerea cazierului în limba engleză;

– Depunerea și obținerea cazierului de către persoanele juridice

– Obținerea cazierului pe suport de hârtie împreună cu apostila într-un singur plic în cazul solicitării livrării prin serviciului de livrare MDelivery.

Cetățenii din țară și cei aflați peste hotare au la dispoziție două opțiuni de obținerea cazierului, inclusiv cu apostilare:

– în format electronic, cu recepționarea în portalul cetățeanului (Mcabinet).

– pe suport de hârtie cu livrare la oficiile comisariatelor de poliție sau la domiciliu prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Noul serviciu mai oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea cazierului, pe baza QR-code aplicat pe cazier, care prin scanarea acestuia redirecționează către pagina de vizualizare a detaliilor cazierului.

 Etapele de depunere și obținere a cazierului sunt următoarele:

– prin intermediul platformei servicii.gov.md. Solicitantul depune online cererea de prestare a serviciului în regim autentificat/neautentificat, cu solicitarea opțiunii de apostilare și/sau livrare

– prin intermediul sistemelor integrate. Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI perfectează cazierul, iar la necesitate Agenția Resurse Informaționale Juridice din cadrul Ministerului Justiției perfectează apostila

– solicitantul care dispune de semnătură electronică, poate descărca cazierul perfectat și apostilat din portalul cetățeanului (MCabinet), secțiunea Documentele mele

– solicitantul care nu dispune de semnătură electronică poate ridica cazierul și apostila pe suport de hârtie de la ghișeul Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI sau prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery, care asigură livrarea cazierului în peste 200 de țări ale lumii.

Acest nou serviciu este dezvoltat de Agenția de Guvernare Electronică în baza Platformei de Dezvoltare a Serviciilor Publice (PDSE / FOD) și este interconectat cu platformele și serviciile guvernamentale electronice: MSign, MPass,  MCabinet, MConnect, MDelivery, Mpay, Mnotify și Mlog pentru a asigura calitatea, integritatea și securitatea datelor.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările