ialovenionline

Guvernare locală

Consilierii orășenești de Ialoveni votează la ședința din 28 mai 2021// FOTO: Veaceslav AfteneȘedința Consiliului local al orașului Ialoveni.

Ce indemnizație are un cosilier local din localitățile raionului Ialoveni pentru fiecare ședință? Unele primării au evitat să răspundă

8 februarie 2022
1147 vizualizări

Doar 15 din 25 de primării din raionul Ialoveni au răspuns la solicitarea de informație expediată electronic de Ialovenionline, cu privire la taxa de participare a consilierilor la ședințele consiliului local. Astfel, consilierii ridică o indemnizație între 100 și 500 de lei pentru o singură ședință, în timp ce alții au refuzat această taxa în folosul comunității.

În baza informațiilor acumulate, cele mai mari indemnizații de consilier o au aleșii locali din orașul Ialoveni și localitatea Țîpala (consilierii din Țîpala și-au dublat indemnizațiile în decembrie 2020). Consilierii din Malcoci și Cărbuna au refuzat de la începutul mandatului  să beneficieze de o astfel de indemnizație și au ales să facă voluntariat.

Primăriile din Sociteni și Suruceni încă nu au aprobat taxa pentru anul 2022 și urmează să o facă la prima ședință a anului curent.
Primăria Văsieni a trimis un mesaj precum că ne va răspunde la întrebarea noastră, însă nu a mai revenit cu un răspuns.

Mai jos vedeți indemnizațiile pe care le ridică fiecare consilier local per ședință.
Ialoveni 500 de lei
Țîpala 500 de lei
Ulmu 400 de lei
Costești 300 de lei
Zîmbreni 300 de lei
Molești 250 de lei
Bardar 200 de lei
Mileștii Mici 200 de lei
Horodca 100 de lei
Gangura 100 de lei 

Primăriile din: Cigîrleni, Dănceni, Hansca, Horești, Nimoreni, Pojăreni, Răzeni, Puhoi, Ruseștii Noi, Văratic nu au răspuns solicitării noastre.

Conform Legii nr. 982/2000 privind accesul la informație, documentele urmau a fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care au fost disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.

Conform legislației privind statutul alesului local, consilieii care au participat la ședința consiliului i se restituie cheltuielile aferente şi i se acordă o indemnizaţie pentru fiecare zi de participare la şedinţa consiliului în mărimea stabilită de către consiliul respectiv. De asemenea, la expirarea mandatului, alesului local care a activat cel puţin doi ani în această calitate i se acordă o indemnizaţie unică, egală cu salariul mediu lunar pe economia naţională pentru anul precedent.
Şedinţele consiliului local sînt publice și orice persoană interesată poate asista la şedinţele acestuia.

Consiliile locale se întâlnesc în ședințe ordinare o dată la trei luni iar în ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar.
Componența Consiliilor poate fi văzută aici.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările