ialovenionline
1699512391483 scaled

Cei mai buni șahiști din Costești și-au demonstrat măiestria

10 noiembrie 2023
1319 vizualizări

Comunitatea de șah din satul Costești a susținut doua evenimente diferite ca rang, însă unice ca experiență. La 28 octombrie a avut loc primul Campionat la Șah între elevii instituțiilor de învățământ din localitate. 

În fruntea clasamentului la fete, după o confruntare aprigă și directă, ajunge Elena Negru, eleva Liceului Teoretic Olimp, iar adversara, Mihaela Țurcan, își rezervă locul II. Încheie disputa la fete Andreea Negru cu diploma de locul III.

Turneul la băieți, a fost divizat pe categorii de putere/vârstă. Campion absolut al satului Costești și cel mai bun în categoria de vârstă U15 (under 15 years) devine Daniel Pavalachi, elev al liceului teoretic Costești, urmat de rivalul său Daniel Luca pe locul II și campion  în categoria de vârstă U12, iar locul trei îi revine lui Vlad Ababii – ambii jucători fiind elevi la Liceul Teoretic Olimp. 

La categoria de vârstă U9, Alex Dogot și-a luat titlul de campion. 

Sergiu Railean, directorul de turneu, organizator de evenimente sportive și profesor de șah în cadrul Direcției Generale de Educație, este persoana care și-a pus drept scop renașterea tradițiilor sportive de șah în localitatea natală și întreg raion Ialoveni, iar prin urmare a și promovat premianții Primului Campionat la Șah între Elevi al s.Costești la renumita competiție republicană – TOAMNA MOLDOVEI, festival internațional de șah, un campionat neoficial între copii. Anume aici, Alex Dogot și-a demonstrat calitățile sale puternice de șahist și campion în devenire și a ocupat locul III într-o luptă aprigă, acumulând 6,5 puncte din 9 posibile, ceea ce reprezintă un succes marcant pentru Alex și toată comunitatea șahistă din s.Costești și raionul Ialoveni! De asemenea, Daniel Pavalachi și Daniel Luca au luat jumate din punctele puse în joc, la primul lor turneu de așa rang.

Participarea copiilor la aceste competiții au fost posibile datorită susținerii considerabile din partea diasporei Costești din Marea Britanie, cu contribuția financiară a foștilor șahiști și pasionași ai acestui joc, precum Ghenadie Hamza, Ghenadie Ionaș, Grigore Marandici și lider de grup – Grigore Vedernicov. 

1699512391452 1

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările