ialovenionline
b88c4ed879825edf071f0ec01009a0bb5932a471407bd22aa4a29cd3bb5faf7c 2

Cele mai frecvente întrebări privind votul în străinătate la alegerile din 9 iunie 2024

27 mai 2024
357 vizualizări

La 9 iunie 2024 au loc alegeri parlamentare, iar la urnele de vot sunt invitați toți cetățenii români, inclusiv cei din Republica Moldova. Pentru a face claritate cu privire la aceste alegeri, vă prezentăm mai jos cele mai frecvente întrebări și răspunsuri ce țin de acest scrutin:

Ce votăm la alegerile pentru Parlamentul European?

Răspuns: La alegerile din 9 iunie 2024 vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaților este de 5 ani.

Se poate vota și pentru autoritățile administrației publice la secțiile de votare organizate în străinătate?

Răspuns: Într-adevăr, la 9 iunie 2024 în România au loc și alegerile pentru autoritățile administrației publice. Însă, la secțiile de votare în străinătate, inclusiv în Republica Moldova, puteți vota doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. NU puteți să votați pentru primari, președinți de consilii județene și alți aleși locali.

Cine poate vota la secțiile de votare din străinătate, inclusiv la cele deschise în Republica Moldova?

Răspuns: Orice cetățean cu cetățenie română aflat în străinătate, care are domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în străinătate, are vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, nu are drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România, poate vota la secțiile de votare din străinătate.

Pe baza căror acte se poate vota în străinătate?

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie
  • cartea electronică de identitate
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar
  • paşaportul simplu electronic
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar

ATENȚIE! Asigurați-vă că aveți acte de identitate valabile în ziua alegerilor!

MAE recomandă tuturor cetățenilor români ale căror documente de identitate emise de statul român au expirat să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pentru a obține acte de identitate valabile.

Dacă în ziua votului sunt în străinătate, ca turist, pot vota?

Răspuns: DA, puteți vota, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Vă putețiexercita votul la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate.

Dacă am domiciliul sau reședința în străinătate (ex. Spania) şi în ziua votului mă aflu în alt stat decât statul de reședință, tot în străinătate (ex. Italia) pot vota?

Răspuns: DA, puteți vota la secțiile de votare organizate în statul în care vă aflaţi în ziua votului, altul decât cel în care aveți domiciliul sau reședința în străinătate, prezentând un act de identitate românesc valabil.

Dacă am reședința în străinătate şi în ziua votării mă aflu în România pot vota?

Răspuns: DA, puteți vota fie la secția la care sunteți arondat conform adresei de domiciliu din cartea de identitate, fie la oricare altă secție dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliu, urmând să fiți înscris în listele electorale suplimentare.

Se poate vota prin corespondență?

Răspuns: NU. Potrivit prevederilor legale, la alegerile pentru Parlamentul European din 9iunie 2024 nu se poate vota prin corespondență.

Se poate vota cu titlul de călătorie?

Răspuns: NU. Conform legii, nu se poate vota cu titlu de călătorie.

Se poate vota prin urna mobilă?

Răspuns: În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urne de vot speciale (mobile).

Câte zile se poate vota în străinătate și care este orarul secțiilor de votare?

Răspuns: Votarea în străinătate se desfășoară pe durata unei singure zile: duminică, 9 iunie 2024. Votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și durează până la ora 22.00 (ora locală), când președintele biroului electoral al secției declară votarea încheiată.

Cum pot afla care secție de votare este mai apropiată de localitatea în care am reședința sau domiciliul în străinătate?

Răspuns: Lista secțiilor de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 poate fi consultată atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, cât și pe pagina de internet a misiunii diplomatice din țara în care vă aflați, domiciliați sau aveți rezidența. De asemenea, lista secțiilor de votare deschise în Republica Moldova, inclusiv în Raionul Ialoveni, poate fi consultată pe IaloveniOnline.md.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările