ialovenionline
img 6445foto: Consiliul Raional Ialoveni

Centrul de Sănătate Bardar, dotat cu 5 aparate performante, din banii Japoniei

14 iulie 2023
1065 vizualizări

Centrul de Sănătate Bardar a fost dotat cu 5 aparate de fizioterapie (electroterapie, magnetoterapie, ultrasunet, laserterapie și vacuumterapie). Echipamentele au fost oferite în cadrul Proiectului KUSANONE, finanțate de Japonia. Deși aparatele sunt instalate deja de ceva vreme, ceremonia de finalizare a proiectului și de dare în primire a echipamentelor a avut loc astăzi, 14 iulie 2023.

img 6444

Contractul de grant, în sumă de peste 352 de mii de lei, între Centrul de Sănătate Bardar și Ambasada Japoniei, a fost semnat în iunie 2022. Pe lângă cele cinci aparate, Centrul de Sănătate Bardar a beneficiat de un dulap pentru sterilizare, 3 cușete medicale (paturi) și 3 paravane separatoare.

img 6446

„Echipamentele pe care le aveam erau foarte învechite. Cel mai vechi aparat era din ani 1971, iar cel mai „nou” – din 1991. Am decis că trebuie înnoite. Am depus proiectul și am fost selectați. Este foarte important pentru noi. O instituție medicală are foarte multe necesități. Pe cele minore – le putem acoperi, dar pentru a acoperi necesitățile mai mari, trebuie să ne folosim de orice oportunitate de a obține granturi. Cu un buget de circa 3,5 milioane de lei anual, noi nu ne putem permite să cheltuim atâția bani deodată. Mai înnoim câte ceva, dar nu de așa sumă”, a declarat Irina Ursuleac pentru IaloveniOnline.

Cele cinci aparate sunt utilizate în afecțiunile ce țin de reumatoogie, neuro-musculatură, diferite tipuri de nevralgii, pentru a stimula tonusul musculaturii, post fracturi, îmbunătățirea circulației periferice și nu doar. Aceste aparate au un efect antiinflamator, analgezic foarte bun, spune șefa Centrului de Sănătate, Irina Ursuleac.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în 2008. Până acum, Japonia a oferit peste 6 milioane de dolari pentru peste 70 de proiecte sociale. Prin intermediul Programului „Kusanone”, Guvernul Japoniei oferă asistență financiară nerambursabilă organizațiilor necomerciale precum instituțiile medicale, autoritățile locale, instituțiile de învățământ sau ONG-uri pentru a susține implementarea proiectelor de dezvoltare la scară mică.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările