ialovenionline
363287433 4473985346066612 2711021582539854499 n

Cetățenii care își vor stabili domiciliul sau reședința într-o altă circumscripție mai târziu de 5 august, nu vor putea vota

27 iulie 2023
277 vizualizări

Comisia Electorală Centrală informează alegătorii despre unele condiții speciale de exercitare a dreptului de vot în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Astfel, alegătorii care își vor stabili domiciliul sau reședința într-o altă circumscripție mai târziu de 5 august, nu vor putea vota în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor de 3 299 973, în raionul Ialoveni sunt 85 130 de cetățeni cu drept de vot.

Potrivit noilor prevederi ale Codului electoral, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin. Ceea ce înseamnă că alegătorii, care-și vor stabili domiciliul sau reședința într-o altă circumscripție mai târziu de 5 august 2023, nu vor putea vota în cadrul alegerilor locale generale. 

La fel, aceste persoane nu vor putea vota nici în localitatea unde anterior au avut domiciliul.

Codul electoral prevede că dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință temporară, acesta votează în localitatea în care își are reședința temporară valabilă. Dacă termenul reședinței a expirat, alegătorul votează în localitatea unde are domiciliul.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările