ialovenionline
448884459 789851806669984 4715905518912544809 nfoto: PAS Ialoveni

Cetățenii din raionul Ialoveni, informați cu privire la referendumul din 20 octombrie 

29 iunie 2024
488 vizualizări

Organizațiile locale ale Partidului Acțiune și Solidaritate au pornit o campanie de informare a cetățenilor din raionul Ialoveni cu privire la referendumul din 20 octombrie, în cadrul căruia oamenii vor vota dacă doresc integrarea europeană a țării noastre sau nu. Primarii și reprezentanții PAS din merg prin localități și vorbesc oamenilor despre necesitatea participării la referendum, dar și importanța acestuia pentru viitorul Republicii Moldova. 

Răzeni, Ulmu, Ruseștii Noi, Costești, Puhoi, Zîmbreni, Suruceni, Horodca, Malcoci și Ialoveni se numără printre localitățile unde echipele PAS au mers în teritoriu și au împărțit ziare și broșuri cu privire la referendum.

Suruceni 

448980978 789851306670034 7996176236961419827 n

Primarul satului Suruceni, Sergiu Gorceac, spune că scopul acestor vizite în teritoriu este informarea oamenilor cu privire la referendum. Acesta se arată convins că drumul Republicii Moldova trebuie să fie spre Uniunea Europeană. Întrebat ce spun oamenii din sat, cu privire la referendum, acesta răspunde: „Doamne ajută. Asta ne spun oamenii. Un om destul de în vârstă mi-a dat acest răspuns. Și majoritatea spun cam același lucru”. 

Sergiu Gorceac declară că nu este omul care să încerce să convingă insistent pe nimeni, deși spune că nici nu ar fi nevoie să o facă. Primarul este de părerea că oamenii din localitatea pe care o conduce, dar și întreg raionul Ialoveni, va vota „cum trebuie” la referendum, deși recunoaște că mai sunt și eurosceptici. 

Sergiu Gorceac: „Raionul Ialoveni, istoric, este dreapta. Cred că toată lumea știe asta”.

Reporter: „Ce așteptări aveți de la surucenenii care vor merge la referendum?”

Sergiu Gorceac: „Am așteptări bune, și de la suruceneni, dar și de la raionul Ialoveni. Oamenii de aici sunt conștienți de situația în care ne aflăm și de lucrurile care se întâmplă în zonă, sunt mai informați”.

Primarul spune că vede integrarea în Uniunea Europeană ca pe o șansă unică a Republicii Moldova de a se dezvolta și de a crea condiții mai bune de trai.

„Noi nu băgăm la nimeni pe gât, noi doar informăm oamenii că în toamnă va avea loc un referendum. Este o oportunitate pe care eu o văd în Uniunea Europeană, lucru despre care le vorbesc și oamenilor. O oportunitate pentru localitatea noastră, dar și pentru alte localități, o posibilitate de a rezolva problemele pe care le avem din fonduri de pre aderare. Cunoaștem că România a rezolvat foarte multe probleme la etapa de pre aderare. Noi nu avem canalizare, apeductul e dezastru, drumurile sunt un dezastru. Este nevoie de susținere financiară enormă, pentru că din bugetul nostru local noi putem doar să întreținem, nu putem face nimic altceva. Pentru Suruceni, de exemplu, pentru canalizare trebuie vreo 45 de milioane, pentru apeduct – vreo 30 de milioane. Nu doar că Suruceniul nu are așa posibilități, la nivel de țară nu există așa posibilități, pentru că această problemă nu e doar în Suruceni, ci în multe alte localități”, spune Sergiu Gorceac. 

Pe lângă fondurile de care ar dispune Republica Moldova, primarul mai menționează două lucruri: piața Uniunii Europene și securitatea:

„Eu le dau oamenilor propriul exemplu. Mulți cunosc că familia mea are o afacere cu florile. Noi nu putem produce multe flori pentru că piața Republicii Moldova este mică. Europa este o piață enormă. Nu doar pentru familia mea, pentru toți. Este o posibilitate pentru toți oamenii țării. Vorbim și de securitate. Vedem războiul din Ucraina. UE înseamnă și securitate”.

Costești

448980494 789851836669981 3901096200093654033 n

Și primarul satului Costești, Ilie Ionaș, se arată la fel de optimist ce ține de cum vor vota costeștenii la referendumul din toamnă: „Oamenii din Costești sunt pro europeni. Noi avem un lucru ușor la acest capitol în Costești: nu trebuie să convingem oamenii cum să voteze la referendum, noi trebuie doar să îi scoatem la vot, să îndemnăm să meargă să voteze. Dar eu sunt convins că noi o sa avem un impact masiv, pentru că majoritatea familiilor din Costesti au reprezentanți în UE și înțeleg foarte bine beneficiile integrării europene”. 

Totuși, întrebat ce le spune oamenilor din sat în cadrul acestei campanii de informare, Ilie Ionaș ne spune următorarele argumente:

Le spunem cât de bine e ca Republica Moldova să adere la UE. Le spun mai întâi de toate despre pace, care o sa fie ne fie garantată ca și membru al UE. Le spun ce am simțit eu în Uniunea Europeană: libera circlație și libratatea de a munci oriunde în UE, în orice țară membră, cu un salariu mai bun. Și partea de afacere: Uniunea Europeană este o piață de desfacere mare, de care noi putem beneficia”. 

Amintim, la 20 octombrie, în Republica Moldova va avea loc un referendum, concomitent cu alegerile prezidențiale. În cadrul referendumului, se va supune proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările