ialovenionline
comisia europeana suport moldova

Comisia Europeană oferă un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro Moldovei

8 iulie 2024
118 vizualizări

Astăzi, Comisia Europeană a anunțat un împrumut de 50 de milioane de euro acordat Moldovei în condiții favorabile. O plată suplimentară de 22,5 milioane de euro sub formă de granturi va urma până la sfârșitul acestei luni.

Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să acopere o parte din necesitățile sale de finanțare pentru 2024 și să susțină stabilitatea macroeconomică, facilitând în același timp reformele viitoare. Economia țării a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări serioase în domeniul securității energetice.

Aceasta este a patra tranșă din cadrul Asistenței Macrofinanciare în derulare pentru Moldova. Decizia vine după ce Comisia a concluzionat că țara a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei sume. Mai exact, Moldova a îmbunătățit guvernanța sectorului public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, Moldova a întărit statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară (i.e. verificarea completă) a judecătorilor. Progrese au fost făcute și în lupta împotriva corupției, printr-o mai bună colaborare între agențiile anti-corupție și forțele de ordine. Țara a făcut pași importanți și în sprijinul energiei regenerabile și a reformat Codul Vamal, care este acum complet aliniat cu Codul Vamal al Uniunii Europene. În plus, Moldova a adoptat o Strategie Națională pentru Dezvoltare Economică, oferind o viziune ambițioasă pentru ghidarea politicilor economice până în 2030.

Asistența Macrofinanciară face parte din efortul mai larg al UE de a sprijini Moldova în fața multiplelor provocări din ultimii ani. Aceasta va ajuta, de asemenea, Moldova să avanseze pe drumul său european, totalizând până acum 295 de milioane de euro.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările