ialovenionline
Screenshot 2021 05 06T154149.235

Comisia raională: De Paștele Blajinilor se permite accesul în cimitire, însă se interzic mesele de pomenire

6 mai 2021
1095 vizualizări

Comisia raională exraordinară în sănătate publică Ialoveni a permis accesul cetățenilor în cimitire, de Paștele Blajinilor, însă interzice mesele de pomenire. Decizia a fost luată ieri, 5 mai, în cadrul unei ședințe. Totuși, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății recomandă oamenilor să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire, deoarece riscul de infectare cu noul Coronavirus este unul iminent.

Potrivit deciziei, în Ialoveni, Costești și Răzeni, Paștele Blajinilor se va petrece pe parcursul a trei zile (sâmbătă, duminică, luni), iar în restul localităților – pe parcursul a două zile, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției COVID.

De menționat că, conform ultimei Hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 29 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorului de incidență al COVID-19.

În localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de 10 persoane.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție.

Potrivit regulilor stabilite de autoritățile centrale, pentru evitarea aglomerării de persoane la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin 1 metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările