ialovenionline
Statia de pompare apeduct magistralSursa: Consiliul Raional Ialoveni

Consiliul Raional: Deși lucrările merg anevoios, Bardar și Ruseștii Noi vor fi conectate curând la Apeductul magistral de alimentare cu apă potabilă

28 decembrie 2021
1050 vizualizări

Peste 3 milioane de lei, din cele 5,79 de milioane prevăzute în contractul de achiziție, au fost valorificate în acest an la stația de pompare a Apeductului Magistral de alimentare cu apă potabilă. Lucrările merg anevoios, spun reprezentanții administrației raionale, care, în frunte cu președintele raionului, Mihail Silistraru au verificat cum decurg lucrurile pe șantier.

La această etapă a fost deja pregătită platforma și au fost instalate 3 din cele 6 pompe necesare pentru alimentarea rețelei magistrale, se spune într-un comunicat al Consiliului Raional Ialoveni.

Proiectul inițial presupunea construcția stației de pompare în cadrul primei etape de realizare a Apeductului magistral, etapă ce urmează să alimenteze localitățile Sociteni, Dănceni, Suruceni, Nimoreni, Malcoci. Însă, din cauza faptului că lucrările la această etapă decurg anevoios, administrația raionului a decis separarea acestor lucrări pentru a urgenta conectarea cu etapa a II-a, care este deja realizată, dar și a oferi posibilitatea de a înainta spre finanțare celelalte etape ale proiectului general.

În acest caz, cheltuielile pentru achiziționarea și montarea stației de pompare sunt acoperite din bugetul Consiliului raional, la fel și suma de 400 de mii lei alocată doar în anul 2021 pentru construcția primei etape a apeductului, sume care vor duce la realizarea proiectului în ansamblu.

„Astfel, într-o perioadă relativ scurtă, urmează să avem apă potabilă în Apeductul magistral pentru a alimenta localitățile Bardar și Ruseștii Noi. Iar aceasta va deschide perspectiva ca în 2022 să fie proiectată și să înceapă construcția rețelelor ce vor face legătura cu localitățile Văsieni, Ulmu (etapa trei) și Pojăreni, Costești (etapa patru). Aceste noi investiții, ce se estimează la peste 40 milioane de lei, vor fi făcute prin ADR Centru care a aplicat Proiect la Programul de finanțare al Fondului Național de Dezvoltare Regională, iar Consiliul raional Ialoveni împreună cu primăriile susmenționate, în calitate de beneficiari, urmează să vină cu o contribuție de 10 la sută”, se mai spune în comunicat.

De menționat că, la Apeductul Magistral urmează a fi conectate 11 primării cu o populație de peste 40 mii locuitori.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările