ialovenionline
buget 2021

Consiliul raional Ialoveni protestează împotriva distribuirii de către Parlament a bugetului național

30 decembrie 2020
1053 vizualizări

Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea bugetului pentru anul viitor într-o ședință nocturnă, pe data de 16 decembrie 2020. Conform acesteia, în bugetul național pentru anul 2021 sunt alocați cei mai puțini bani pentru raionul Ialoveni, circa 3 lei per cap de locuitor. În același timp, locuitorilor din raioanele Orhei și Comrat, li s-a alocat o sumă de circa 180 de ori mai mare.

În acest context, Consiliul raional Ialoveni, a adoptat pe data de 24 decembrie 2020, o Declarație de protest, prin care își manifestă indignarea și dezacordul față de modul în care au fost repartizate resursele financiare din bugetul de stat pentru anul 2021 către unitățile administrativ-teritoriale. Guvernarea locală acuză majoritatea parlamentară de faptul că a distribuit bugetul național pe criterii politice, iar hotărârile aprobate de Parlament sunt considerate un abuz la adresa locuitorilor raionului Ialoveni, care asigură cea mai mare contribuție la bugetul de stat.

Textul Declarației:

Consiliul raional Ialoveni, întrunit în ședința extraordinară, își exprimă indignarea și dezacordul total față de modul, în care au fost repartizate resursele financiare din Bugetul de Stat-2021 către unitățile administrativ-teritoriale (raioane) în susținerea necesităților colectivităților din teritoriu.
Din informațiile, pe care le deținem, raionul Ialoveni va beneficia în anul următor de la Bugetul de Stat doar de 3,0 lei pe cap locuitor, ceea ce este de circa 180-200 de ori mai puțin decât suma oferită pentru raionul Orhei sau regiunea Găgăuzia. Este mai mult decât evidentă abordarea politică a problemei, de repartizări consistente profitând, in primul rând, regiunile, ce au susținut masiv reprezentantul coaliției de guvernare în scrutinul recent pentru alegerile prezidențiale.
Luând în considerare nivelul înalt al activizmului atât civic, dar, în special, economic, pe care îl manifestă cetățenii raionului Ialoveni, considerăm că hotărârile aprobate de Parlament sunt un abuz la adresa locuitorilor raionului Ialoveni, care au una dintre cele mai solide contribuții la Bugetul de Stat.
Considerăm, că deciziile aprobate pe criterii politice sunt lipsite de oricare logică și raționament, iar promulgarea lor va diviza și mai mult societatea, creând premize pentru revolte populare și discriminare.
În calitate de reprezentanți ai administrației publice locale de nivelul al doilea, beneficiind de susținerea masivă a populației din teritoriul administrat, solicităm cu multă insistență Parlamentului Republicii Moldova, reviziurea deciziilor luate și adoptarea unor hotărâri de alocare a surselor financiare după o formulă echitabilă, în dependență de aportul fiecărei comunități la formarea Bugetului Național.
În acest context, lansăm opinia, că actuala componență a Parlamentului Republicii Moldova s-a discreditat totalmente, iar alegerile parlamentare anticipate este unica soluție rezonabilă pentru depășirea situației de criză și incertitudine, în care ne aflăm.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările