ialovenionline
constructii ialoveni 2024 scaled

Construcțiile în orașul Ialoveni au sfidat pandemia și războiul

7 aprilie 2024
1791 vizualizări

Deși Republica Moldova și țările din regiune se confruntă cu o criză cauzată de razboiul sângeros din țara vecină, locuitorii orașului Ialoveni nu par să fie pesimiști cu privire la viitor. Potrivit datelor comunicate de autorități, sectorul construcțiilor în oraș înregistrează creșteri pe parcursul ultimilor ani.

Marea majoritate a autorizațiilor de construire sunt eliberate pentru case de locuit

Pe parcursul anului 2023, Primăria Ialoveni a eliberat 92 de autorizații de construire, cu 12 mai multe decât în anul 2022. Două treimi dintre acestea au fost solicitate pentru constuirea caselor de locuit în intravilanul orașului. 

Dacă e să privim după tipul de construcții, vedem că odată cu începerea războiului din Ucraina, numărul de autorizații solicitate pentru construcția de locuințe a scăzut față de anul 2021, dar a crescut volumul planificat de construcții inginerești, obiecte de menire socială și comerciale. Comparativ, în anii pandemiei COVID-19 oamenii s-au concentrat pe construcții locative, numărul de autorizații pentru construcțiile de locuințe fiind foarte mare față de cel al construcțiilor nerezidențiale.

 Total autorizațiiBlocuri de locuințeCase individualeAlte construcțiiinclusiv:
Construcții inginereștiDrumuri și trotuareConstrucții de menire socială și comerciale)
20203322011227
202199772204016
202280150298120
202392361285122

Statistica construcțiilor de locuințe – în grija investitorilor

În luna martie curent, IaloveniOnline a solicitat Primăriei Ialoveni informație despre numărul de clădiri rezidențiale (inclusiv blocuri de locuit), nerezidențiale, construcții inginerești și de alte tipuri, care au fost construite în orașul Ialoveni pe parcursul anilor 2021, 2022, 2023.

În scrisoarea de răspuns, Primăria ne-a informat că potrivit legislației, autoritatea publică locală nu participă la recepția finală a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Totodată HG nr. 285 din 1996, stipulează că Procesele-verbale de recepţie finală se difuzează prin grija investitorului, inclusiv organului administraţiei publice locale.

Regiunea Centru populară pentru sectorul de construcții locative și comerciale

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2023 s-au eliberat 2252 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în descreștere cu 2,1%, și 1162 de autorizații pentru clădiri nerezidențiale, în creștere cu 6,3% față de anul precedent.

În profil regional, în anul 2023 față de anul precedent se atestă creșteri ale numărului autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, după cum urmează: regiunea Centru (+124 de autorizații sau +20,5%), regiunea Sud (+5 autorizații sau +2,8%). Totodată, în mun. Chișinău și regiunea Nord s-au eliberat cu 174 (sau cu -15,6%) și, respectiv, cu 4 (sau cu -1,7%) autorizații de construire mai puțin pentru clădiri rezidențiale comparativ cu anul 2022. În UTA Găgăuzia numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a fost la nivelul anului 2022.

În perioada analizată, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri nerezidențiale a evoluat în felul următor: regiunea Centru (+57 de autorizații sau +20,8%), în regiunea Nord (+32 de autorizații sau 12,0%), în UTA Găgăuzia (+13 autorizații sau 8,5%), în regiunea Sud (+9 autorizații sau +4,4%), iar în mun. Chișinău numărul autorizațiilor de construire s-a micșorat cu 42 de autorizații (sau -21,8% ).

Autorizaţie de construire – act, eliberat de către emitent, prin care se autorizează executarea lucrărilor de construcţie în temeiul şi cu respectarea certificatului de urbanism pentru proiectare şi a documentaţiei de proiect elaborate şi verificate. 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările