Consumul de droguri, o amenințare reală pentru sănătatea și viața tinerilor în societatea noastră
În prezent, în Republica Moldova sunt peste douăsprezece mii de consumatori de droguri înregistraţi, iar tendinţa, potrivit autorităţilor, este în creştere. Astfel, numărul celor dependenți este mult mai mare, pentru că mulţi consumatori nu cer ajutorul medicilor.
Potrivit Dispensarului Republican de Narcologie, zilnic, în Republica Moldova primesc tratament pentru dezintoxicare peste 700 de pacienti. În raionul Ialoveni, actualmente sunt la evidență 345 de persoane dependente, dintre care marea majoritate sunt bărbați (328) și doar 17 sunt de sex feminin. Vârsta medie a consumatorilor de droguri din raionul Ialoveni este de 24,5 ani.
Drept răspuns la o solicitare de informație făcută de IaloveniOnline prin intermediul platformei VreauInfo, Agenția Natională pentru Sănătate publică și IMSP Dispensarul Republican de Narcologie au oferit și numărul de presoane dependente de droguri după criteriu de localitate. Astfel, cei mai mulți consumatori sunt în orașul Ialoveni (142, inclusiv 7 femei), Costești (50, inclusiv 3 femei), Suruceni (22), Dănceni (16, inclusiv 2 femei), Ulmu (13) și Ruseștii Noi (10).
Totodată, 94 de consumatori de droguri din raionul Ialoveni au fost antrenați în diferite programe de profilaxie, tratament și reabilitare psihosocială, dinte care 28 au beneficiat de tratament în condiții de spital, și doar o persoană a reușit să finalizeze cursul de reabilitare în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.
Diagnosticarea în timp util și detectarea dependenței de droguri pot salva vieți
Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității în rândul tinerilor, dar nu numai. Cum să înțelegem dacă o persoană apropiată consumă droguri? Putem face acest lucru pe baza semnelor fiziologice și comportamentale.
Semne fiziologice:
- roșeață sau paloare;
- pupile dilatate sau restrânse;
- ochi înroșiți sau tulburi;
- vorbirea încetinită sau accelerată;
- pierderea poftei de mâncare sau supraalimentare;
- scădere drastică în greutate;
- tuse cronică;
- slabă coordonare a mișcărilor;
- salturi accentuate ale tensiunii arteriale;
- tulburări ale tractului gastro-intestinal;
Semnele descrise mai sus pot indica faptul că persoana a început să utilizeze substanțe psihoactive și aceasta are deja anumite consecințe fiziologice, indiferent dacă este cauzată de o singură utilizare sau sistematică. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat dependență.
Pentru a indica prezența unei dependențe nesănătoase (comportament dependent), putem identifica și o serie de semne comportamentale.
Semne comportamentale:
- agitație sau letargie nerezonabilă;
- indiferență crescândă față de orice, afectarea memoriei și concentrarea atenției;
- insomnie sau somnolență;
- reacție dureroasă la critică, impulsivitate și schimbări bruște de dispoziție;
- evitarea comunicării cu persoane cu care anterior era apropiat;
- solicitări constante de bani;
- pierderea obiectelor de valoare din casă;
- apeluri telefonice frecvente, utilizarea jargonului, conversații secrete;
- autoizolarea, retragerea de la participarea la afacerile care anterior îi erau interesante;
- minciuni frecvente, inventivitate, înșelăciune;
- evitarea răspunsurilor la întrebări directe, tendința de a compune fabule;
- aspect dezordonat.
Ce faci când descoperi că ai în familie un consumator de droguri?
Consumul de droguri afectează nu doar persoana în cauză, ci și viața familiei și a celor apropiați, care devin co-dependenți și trăiesc un calvar greu de imaginat. Totuși, există posibilitatea ca aceștia să-și reîntoarcă capacitatea de a acționa și de a nu se lăsa victime ale situației.
Deci, dacă aveți pe cineva apropiat care consumă droguri:
- în primul rând, aveți grijă să fiți mereu în siguranță. Nu lăsați spațiu pentru violență fizică. Nu intrați în dispute cu persoana în stare de ebrietate narcotică / alcoolică. În cazul că vedeți că nu este adecvat, este violent, adresați-vă după protecție.
- cu cât mai devreme consumatorul se va ciocni cu consecințele consumului, cu atât mai repede va lua anumite decizii de a schimba ceva. Nu-l salvați în permanență din situații dificile, nu-i acoperiți faptele.
- nu e rușine dacă aveți pe cineva apropiat, care consumă droguri. Această problemă nu își alege victimele. Cereți ajutorul oamenilor apropiați. Vorbiți despre problemă. Împărtășiți-o cu cineva. E prea grea ca să o duceți singur.
- adresați-vă după ajutor specializat. Veți primi consiliere gratuit, veți învăța să faceți față situației, veți găsi un loc, unde nimeni nu vă va judeca.
Pentru mai multe informații și suport vă puteți adresa la Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.