ialovenionline

Guvernare locală

Primarul de Zambreni Daniel Tonu foto stanga

Cortegiul primarului de Zâmbreni. Și-a angajat fiica, ginerele și fratele în calitate de șoferi la Primărie

10 martie 2021
663 vizualizări

Daniel Țonu, primar al comunei Zâmbreni, r. Ialoveni, și-a angajat ca șoferi la primărie fiica, ginerele și fratele. Acum el riscă să fie revocat din funcția de primar și, după asta, înscris în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicție să ocupe o funcție publică sau de demnitate publică.  

Despre angajarea fiicei sale și a ginerelui său, el spune că primăria nu a avut în 2009–2020 automobil de serviciu și a folosit mașina soției sale. De asemenea, din cauza lefii mici, el nu a găsit „doritori” să se angajeze în această funcție.

„Pentru că automobilul Lada Calina se defecta foarte des, iar reparația nu se efectua pe seama Primăriei, era necesitatea folosirii unui alt automobil. Astfel, am folosit de mai multe ori automobilul personal al ginerelui și fiicei, fără contract de arendă. Fiica și ginerele nu au ținut cont niciodată că e noapte ori că e zi de sărbătoare, de câte ori a fost nevoie de atâtea ori și-au îndeplinit obligația de șofer”, a explicat primarul deciziile sale.

În ce privește fratele său, primarul spune că el l-a angajat, iar conform deciziei consiliului comunal Zâmbreni, această funcție a fost lichidată.

Despre încălcarea Legii privind declararea averii și intereselor personale, nu a informat Autoritatea Națională de Integritate deoarece „nu a știut despre existența acestei legi”. „Nimeni nu mi-a spus despre aceasta”, a insistat el.  

De cealaltă parte, inspectorul de integritate a invocat principiul că nimeni nu poate să fie considerat că nu știe legea, necunoașterea sau cunoașterea greșită a legii nu înlătură obligația persoanelor de a se conforma legii și de a răspunde pentru încălcarea ei.       

anticoruptie.md


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările