ialovenionline
vaccin 2021

COVID: Numărul infectărilor în raionul Ialoveni este în creștere. Primarii îndeamnă la vaccinare

4 noiembrie 2021
689 vizualizări

Unii primari din raionul Ialoveni își îndeamnă locuitorii să se vaccineze împotriva coronavirusului. Apelul vine în contextul în care numărul cazurilor de infectare continuă să crească, în timp ce numărul celor care aleg să se vaccineze este în scădere.

De la incepuul anului 2021, în raionul Ialoveni au fost înregistrate 4318 cazuri de infectare cu COVID -19, dintre care 167 de copii. Astfel, în staționar au fost tratate 908 persoane, iar 3410 în regim ambulator. Din totalul celor infectați, 105 sunt lucrători medicali, angajați în domeniul asistenței primare – 60 cazuri, angajați ai Spitalului Raional Ialoveni – 45 de cazuri.

În prezent, în fază de tratament se află 242 de persoane.

De asemenea, în ultimele luni se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infectări, spune șeful Centrului de Sănătate Ialoveni, Anatolie Vîrtosu: : „Iulie – 32 cazuri, august – 220 cazuri, septembrie – 577 cazuri, octombrie – 534 cazuri pana la data de 25”.

La capitolul imunizării, în raionul Ialoveni sunt vaccinate 22.192 de persoane, (rata absolută de vaccinare – 21,8%, rata de vaccinare la persoane de peste 18 ani – 27,7%, indicatorul pe republică fiind 27%).

„Avem o diminuare în ceea ce privește administrarea vaccinului, mai ales în ultimele 3 luni. La inceputul campaniei de vaccinare populația era mai activă, în mai au primit prima doză 5 mii de persoane, a doua doză – 824, în iunie – 6000 de persoane, în iulie – 6100 doze, începând cu luna august, avem o diminuare în administrarea dozelor: august – 2134, septembrie – 1446, octombrie – 1480”, a mai spus Anatolie Vîrtosu în cadrul ședinței Comisiei Raionale în Sănătate Publică.

În acest context, unii primari fac apel către cetățeni să se vaccineze:

Marcel Bobeica, primar de Gangura: „Numărul de cazuri cu îmbolnăviri COVID 19 este in creștere in Republica Moldova și in comuna noastră. Avem persoane spitalizate in stare gravă, majoritatea nevaccinați. Numărul de locuri în spitale numai sunt. Vaccinați-va… oameni buni la centrul de Oficiul Medicilor de Familie din Gangura. Numai așa ne vom proteja de această Pandemie”.

Sergiu Gorceac, primar de Suruceni: „Dragi săteni, vă rog să înțelegeți mesajul meu: întotdeauna sănătatea este prioritară! Avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră … nu mâine, nu peste o săptămână, ci acum … avem nevoie să ne fiți alături, să ne ajutați, să aveți încredere în medici, în cadrele medicale. Personalul medical a fost, este și va rămâne la datorie și după această pandemie care a schimbat vieți și a curmat destine.

Este o tragedie fiecare zi, în care ne mor oameni dragi, oameni tineri din familii și prieteni. Ne luptăm cu un inamic nevăzut, acest virus, COVID -19! (…) Demonstrează că îți pasă! Fii un exemplu pentru cei din jur. Vaccinează-te!”.

Mihai Catan, primar de Molești, a distribuit un mesaj video:


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările