ialovenionline
438096078 828121676016097 6752739676998913632 n

Dănceni a fost gazda Summitului Internațional al Primarilor 2024

12 aprilie 2024
501 vizualizări

Mai mulți primari și lideri regionali din Republica Moldova, Ucraina și state membre ale Uniunii europene au participat ieri, 11 aprilie, la Dănceni, în cadrul Summitului Internațional al Primarilor 2024. Evenimentul, lansat în 2016 în Ucraina, este găzduit de Republica Moldova, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în țara vecină. 

Cei peste 200 de primari au împărtășit bunele practici în dezvoltarea locală, au discutat proiecte ce urmează a fi implementate în localitățile pe care le conduc. Formatul Summitului le permite participanților să obțină cunoștințe și să construiască o puternică rețea internațională cu lideri mondiali notabili ai transformării urbane, să participe la sesiuni profesionale de tip contacte-fulger, să testeze diverse soluții chiar la fața locului, să semneze memorandumuri și să lanseze proiecte speciale.

„Îmi doresc ca participanții de astăzi să ia cât mai multe informații de la eveniment pentru a face orașele și satele noastre mai durabile și de succes! Trebuie să cădem de acord asupra unei agende comune pentru a reconstrui și a prospera orașele și satele noastre”, a spus Victoria Butuc-Guranda, primară de Dănceni.

La Summit a fost prezentă și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a subliniat în discursul său că, în ultimii doi ani, administrațiile orașelor ucrainene, pe lângă faptul că încearcă să-și protejeze comunitățile de agresiunea militară, trebuie să-și reconstruiască infrastructura civilă din localități, după atacurile neîncetate cu rachete. 

1 1

Președinta a mai specificat, că Summitul Internațional al Primarilor constituie un excelent prilej de a vorbi despre puterea parteneriatelor deja existente între orașele din Uniunea Europeană și cele din Ucraina sau din țara noastră. „Programele oferite de Uniunea Europeană constituie o șansă unică de a recupera, într-un orizont de timp apropiat, decalajul de dezvoltare între localitățile noastre și cele din țări precum România, Polonia, Lituania, Suedia, Italia, Germania”, a mai punctat șefa statului.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările