ialovenionline
mituri anti ue

De la identitate, la agricultură: miturile anti-UE care revin înainte de alegeri

fas fa-archway
6 mai 2025
82 vizualizări

Propaganda rusă reciclează aceleași mituri anti-UE în toate țările europene. În Republica Moldova, ca și în alte state, informațiile false sunt generate din aceleași surse și distribuite de rețele locale de actori, a menționat pentru IPN, Alexandru Zgardan, de la Centrul analitic independent Expert-Grup. Potrivit specialistului, un exemplu elocvent este România, care se confruntă momentan cu aceleași mesaje de dezinformare. Același tipar se va repeta și în Moldova, odată cu apropierea alegerilor parlamentare.

Cele mai eficiente mesaje de dezinformare sunt cele cu impact emoțional, bazate pe frică. Printre cele mai frecvente narative false se numără cel că „Moldova își va pierde identitatea națională în UE” – o afirmație contrazisă de politicile UE care protejează și susțin culturile naționale și minoritare. De exemplu, toate actele juridice ale UE sunt traduse în cele 24 de limbi oficiale, inclusiv cele vorbite de populații mici, precum malteza sau estona, menționează Alexandru Zgardan. 

Un alt exemplu este că „Moldova își pierde suveranitatea prin aderarea la UE”. Expertul menționează că semnarea oricărui tratat internațional presupune o formă de limitare a suveranității, dar acest lucru este valabil și în cazul altor structuri. Totuși, doar UE garantează respectarea angajamentelor internaționale.

„UE impune promovarea relațiilor homosexuale și schimbarea de gen la copii” – un alt mit frecvent folosit în societățile conservatoare. În realitate, fiecare stat membru al UE decide propriile politici sociale și de familie, subliniază Alexandru Zgardan.

Legat de mitul că „agricultura moldovenească va fi distrusă în UE din cauza concurenței”, expertul susține că aderarea la UE, dimpotrivă, deschide accesul la o piață mai mare și la subvenții considerabile. Moldova exportă deja produse agricole în UE la niveluri record, iar exemplele României arată beneficiile sprijinului european pentru agricultură.

O altă afirmație, care potrivit expertului nu are temei, este că „toți moldovenii vor pleca din țară și vor veni imigranți în loc”. Dimpotrivă, integrarea în UE ar facilita revenirea moldovenilor din străinătate. În ceea ce privește migranții străini, aceștia tind să aleagă statele dezvoltate, nu cele aflate în tranziție, menționează Alexandru Zgardan.

„UE este în criză și în curând va dispărea” este un alt mit alimentat de creșterea partidelor populiste de extremă dreaptă, eurosceptice, multe dintre ele cu legături suspectate cu regimul de la Kremlin. Acest mit nu are vreun fundament deoarece chiar și aceste partide eurosceptice nu doresc părăsirea UE, după experiența Brexit, care a dus la pierderi colosale pentru economia britanică. 

Alexandru Zgardan precizează că toate aceste mesaje sunt parte dintr-un efort sistematic și bine coordonat, adaptat la realitățile fiecărei țări, dar cu o structură comună. Consumatorii trebuie încurajați să gândească critic și să acceseze informații din surse verifice.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările