ialovenionline
zimbreni 06 2022Foto: Primăria comunei Zîmbreni

Decizia Consiliului comunal Zîmbreni privind ieșirea din raionul Ialoveni este considerată ilegală de către Cancelaria de Stat

13 iunie 2022
3225 vizualizări

Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat ne-a comunicat, în urma unei solicitări de informație prin intermediul platformei vreauinfo.md, că Decizia Consiliului com. Zîmbreni nr. 1/12 din 25.02.2022 “Cu privire la atitudinea conducerii r. Ialoveni și a Consiliului raional Ialoveni față de adresările primăriei com. Zîmbreni și inițierea procedurii de ieşire a primăriei com. Zîmbreni din componența raionului Ialoveni și trecerea în jurisdicția mun. Chişinău”, contravine legislației în vigoare.

Argumentele Cancelariei de Stat

Cancelaria de Stat, instituția care asigură exercitarea de către Guvern a prerogativelor legale în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale, a constatat un șir de abateri legislative, printre care: 

  • Nu a fost întocmită nota informativă la proiectul de decizie;
  • Nota informativă trebuia transmisă autorităților publice responsabile de implementarea prevederilor conținute în proiect;
  • Nu au fost consultați cetățenii.

Totodată, în notificarea Cancelariei de Stat, se menționează că “Formarea, desființarea și schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale se efectuează de către Parlament după consultarea cetățenilor”.

Un alt aspect ține de declararea stării de urgență: “în perioada stării de urgență, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul țării, nu se admite modificarea Constituției, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale. După ridicarea stării de urgenţă, de asediu sau de război, actele normative adoptate pentru această perioadă se abrogă fără un preaviz special în acest sens”. Mai mult decât atât, nerespectarea prevederilor stabilite în perioada stării de urgență, va servi temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

De asemenea, la aprobarea deciziei sus menționate, Consiliul com. Zîmbreni nu a ținut cont de prevederile art. 334 din Codul civil, care prevede ca actul juridic care contravine normelor imperative este nul, iar încălcarea acestor norme duce la nulitatea actului.

Consiliul comunal Zîmbreni sfidează notificarea Cancelariei de Stat și inițiază procedura de consultare a cetățenilor

În loc să abroge decizia, după cum a cerut Cancelaria de Stat, Consiliul comunal Zîmbreni, a adoptat, pe data de 6 mai 2022, o decizie cu textul “A socoti neîntemeiată Notificarea OT Chișinău al Cancelariei de Stat și a lăsa in vigoare Decizia Consiliului comunal Zimbreni nr. 1/12 din 25.02.2022”.

decizie notificare neintemeiata zimbreni

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul comunal Zîmbreni, a adoptat o altă decizie “Cu privire la elaborarea Regulamentului de consultare a cetățenilor din comuna Zîmbreni în ce privește transferarea comunei Zîmbreni din raionul Ialoveni în municipiul Chișinău”. Conform documentului, primăria se obligă să elaboreze Regulamentul, iar controlul asupra îndeplinirii deciziei se pune în seama primarului, Daniel Țonu.

decizie regulament consultare cetateni zimbreni

Reamintim că, în total, șase primari și-au arătat intenția de ieși din raionul Ialoveni și a trece localitățile pe care le administrează în componența municipiului Chișinău.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. 


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările