ialovenionline
54516410 2386229378066156 8872215330345189376 n

Decizii și declarații contradictorii. Liceul Teoretic Văsieni va avea clasa X-a, în pofida celor spuse de Ministerul Educației

24 august 2023
1123 vizualizări

Contradicțiile privind deschiderea claselor de a X-a în liceele din raionul Ialoveni continuă. Ministerul Educației și Cercetării a expediat în adresa Direcției Generale Educație Ialoveni o scrisoare prin care informează că permite deschiderea unei singure clase de a X-a în doar trei licee din raion: Liceul Teoretic „Ion Suruceanu” din Suruceni, Liceul Teoretic Costești și în Liceul Teoretic Ruseștii Noi – cu condiția absorbției celor 17 elevi ce au depus cereri de admitere la liceul din Văsieni. Din răspunsul Ministerului reiese că Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni nu va putea deschide o nouă clasă de a X-a. De partea cealaltă, primarul satului Văsieni, Sergiu Candu, spune că scrisoarea Ministerului este tardivă și că înmatricularea a avut loc deja, în baza dispoziției președintelui raionului și a deciziei Consiliului Raional Ialoveni – instituție fondatoare a liceului.

368381975 3573305139585002 5420873221973667919 n

Scrisoarea Ministerului, expediată în urma demersului Direcției Generale Educație Ialoveni, vine în contradicție cu dispoziția președintelui Raionului Ialoveni, din 18 august, prin care se permite deschiderea claselor de liceu la Bardar, Ruseștii Noi și Văsieni, dar și în contradicție cu decizia Consiliului Raional Ialoveni, care a permis deschiderea claselor de liceu cu cel puțin 15 elevi.

Șeful Direcției Generale Educație Ialoveni, Ion Scutaru, este convins că scrisoarea Ministerului este cea decisivă, ce urmează a fi pusă în aplicare:

Noi avem Ministerul Educației, care este instituția abilitată să decidă cu procesul de admitere. Astfel, la Ruseștii Noi va fi o clasă de a X-a de 34 de elevi – elevi care au depus actele la liceul din Ruseștii Noi plus cei care au depus la Văsieni. Și cu asta se pune punct acestei frumoase epopei”.

Eu am dat dispoziție sa deschidă clasă liceală la Văsieni, dar ce altceva ce să mai fac? Au zis că vor clasă de liceu la Văsieni, haideți să facem, să nu fiu eu cel mai vinovat. Eu am făcut tot ce am putut să fac, dar ministerul face ce poate. Eu nu am competență să anulez hotărârea ministerului. Altceva ce să vă explic? Dacă toți ar asculta, ar analiza și s-ar conforma unor reguli, atunci totul ar fi normal. Este metodologie, în care sunt stipulate anumite reguli. Dar așa, unul vrea colo, altul vrea acolo clasă. Eu nu sunt Dumnezeu să anulez tot și să decid cum vreau”, ne-a spus președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru.

De cealaltă parte, autoritățile din Văsieni consideră prioritare actele emise de Consiliul Raional Ialoveni, care este fondatorul instituțiilor de învățământ.

Scrisoarea ministerului este tardivă. Noi am petrecut deja înmatricularea, avem 17 elevi care vor forma o clasă de a X-a începând cu 1 Septembrie în cadrul liceului din Văsieni. A fost ședința consiliului profesoral, am asistat și eu. Am văzut procesul- verbal. Înmatricularea elevilor și deschiderea clasei se face în baza dispoziției președintelui Raionului, care a permis deschiderea clasei, și în baza deciziei Consiliului Raional Ialoveni. În legislație scrie că aprobarea rețelei de clase o face fondatorul, adică Consiliul Raional Ialoveni, respectiv, este în dreptul consilierilor raional să decidă, iar ei s-au expus prin vot unanim și au permis deschiderea claselor cu minim 15 elevi. Mai mult, președintele raionului a dispus deschiderea clasei de liceu la Văsieni, Ruseștii Noi și Bardar. Eu consider absolut legală această dispoziție, iar Cancelaria a menținut ambele acte normative emise de către APL de nivelul 2”, ne-a spus primarul de Văsieni, Sergiu Candu.

Întrebat cum explică poziția contrară a Direcției Generale Educație din cadrul consiliului raional, care pledează pentru nedeschiderea unei clase de a X-a în Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” din Văsieni, Sergiu Candu spune: „Eu cred că, comisia, care este în subordinea Consilului Raional, nu este un organ independent și trebuie să se subordoneze, să asculte de organul legiuitor – consiliul și de cel care execută – președintele raionului. Eu consider că Direcția Generală Educație Ialoveni nu a acționat corect și nu a ținut cont de deciziile legiuitorului, ceea ce a dus la o neînțelegere și la conflicte create în perioada de înmatriculare. Acest organ trebuie să fie în sprijinul instituțiilor, să audă doleanțele colectivelor didactice și a copiilor”.

Amintim că inițial, Ministerul Educației acceptat desemnarea a două licee zonale: LT „Aurel David”, Bardar – ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Ruseștii Noi și LT „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, cât și Liceul Teoretic Țipala – ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Horești și LT Zîmbreni. 

După ce un grup de părinți împreună cu primarii de Ruseștii Noi și Văsieni au mers în audiență, Ministerul Educației a schimbat macazul și susținut desemnarea Liceului Teoretic Ruseștii Noi drept liceul zonal, în locul Liceului Teoretic „Aurel David” din Bardar.

Primarul satului Bardar, Valeriu Rața, spune că localnicii se conformează deciziei Ministerului de a desemna Liceul din Ruseștii Noi drept unul zonal, și nu Liceul din Bardar.

„Copiii noștri sunt înmatriculați deja. Oamenii educați și-au luat dosarele și au depus la Liceul „Andrei Vartic” și la „Petre Ștefănucă” din Ialoveni. Ce trebuia, să facem scandal? Nu e sfârșitul lumii. O să fie asigurat transport decent, în condiții sigure. Liceele din Ialoveni nu sunt mai rele decât liceul din Bardar. Poate o sa fie concurența mai mare, dar unde e concurența mai mare acolo și copiii vor munci mai mult pentru a arăta că pot. Asta e în avantajul copiilor.

Am fost acuzat că nu am făcut nimic. Eu am întreprins măsurile care trebuiau, nu am stat cu mâinile în sân. Am dat telefoane, am vorbit și cu cei de la centru, ca să văd care e situația, pentru că toți eram în suspans. Directoarea noastră a zis: totul este sub control, așteptăm hotărârea legală. 

Părinții copiilor noștri nu au venit la Primărie să își manifeste nemulțumirea. Dacă asta este regula, metodologia, de ce să cerem să fie încălcată? Noi nu ne implicăm și nu ne dăm pradă show-urilor. Aici sunt jocuri politice”, a spus primarul, care s-a arătat indignat de atitudinea celor din Văsieni și Ruseștii noi, care au fost categoric împotrivă ca elevii să meargă la liceul din Bardar.

Cei din Văsieni și din Ruseștii Noi nu au procedat profesional și colegial. Ei au încercat să tragă plapuma peste ei, trăgând din toate părțile din Bardar. Au spus: „da cu ce Bardar e mai presus? Că copii noștri vor fi supuși bullingului că nu sunt din Bardar… Da de ce la Bardar? Că noi nu vrem”. Da noi ce, suntem animale din pădure, din junglă? O să îi tratăm ca pe niște neoameni sau cum? Fără educație s-a întâmplat asta”, a mai spus Valeriu Rața.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările