Depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt cu ocazia celor 520 de ani de la trecerea în neființă
Consiliul raional Ialoveni a organizat pe 2 iulie festivitatea de comemorare a Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, marcând 520 de ani de la trecerea în eternitate a Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Festivitatea de comemorare a avut loc în scuarul Consiliului raional Ialoveni, la monumentul voievodului, finalizându-se cu depuneri de flori.
Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a subliniat că, ,,personalitatea emblematică a lui Ștefan cel Mare se remarcă prin cei 47 de ani de domnie glorioasă în istoria neamului nostru. Fiind un conducător iscusit al țării, rămâne a fi simbolul vitejiei, demnității, curajului și înțelepciunii în conștiința poporului nostru. Faptele sale mărețe ne inspiră să luptăm și noi pentru valorile naționale și să contribuim și mai mult la prosperitatea raionului Ialoveni și a țării noastre, mai ales în contextul actual al integrării europene a Republicii Moldova”, menționează Eremia.
În programul artistic dedicat comemorării Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost expus un spectacol de poezie și muzică patriotică, susținut de formațiile artistice: Orchestra raională de fanfară Ialoveni, dirijor – Grigore Vîrlan, Ansamblul folcloric ,,Haiducii”, conducător – Gheorghe Matei, Clubul ,,Pe strunele chitarei” din Răzeni, conducător – Ana Petru, și Teatrul dramatic ,,Moldovenii din Ialoveni”, regizor – Galina Castraveț, care a înscenat o secvență din cartea ,,Domnia lui Ștefan cel Mare” de Nicolae Dabija.
Toți participanții la eveniment au admirat expoziția de drapele istorice ale Țării Moldovei din Galeria colecțiilor ,,Petru Costin” a Consiliului raional.
ȘI președinta țării, Maia Sandu a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Drochia. ,,Pentru moldoveni, viața domnitorului reprezintă o pagină de glorie în istoria țării, care ne oferă un exemplu de vitejie în apărarea libertății și credinței oamenilor noștri, un semn de curaj de neclintit în fața celor mai mari provocări”, a punctat Maia Sandu.
Ștefan cel Mare a fost o personalitate marcantă pentru Moldova și România și rămâne o figură centrală în istoria noastră. El a domnit 47 de ani și a dus peste 40 de războaie și bătălii.