ialovenionline
gheorghe neamtu 3Promoția anului 1966 cu dirigintele Gheorghe Neamțu. Primul din stânga viitorul scriitor și istoric Andrei Vartic

Din filele istoriei orașului Ialoveni: astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea profesorului Gheorghe Neamțu

10 aprilie 2022
2209 vizualizări
gheorghe neamtu

Timp de peste 20 de ani, Gheorghe Neamțu a fost profesor de biologie și muncă la școala din Ialoveni, actualul Liceu Teoretic “Andrei Vartic”, iar anterior a activat în școala din Mileștii Mici. Pe parcursul carierei sale pedagogice, a format mai multe generații de elevi și a promovat dragostea și respectul față de natură. În memoria ialovenenilor, învățătorul de biologie Gheorghe Neamțu a rămas ca și creatorul lotului experimental școlar și unul dintre inițiatorii plantării castanilor de pe strada centrală din orașul Ialoveni.  

În cartea sa de memorii, profesoara Claudia Darienco își amintește cu căldură de colegul Gheorghe Neamțu: „Mândria școlii era lotul experimental, condus de apreciatul și harnicul specialist Gheorghe Neamțu. Om deosebit de cunoscător în ramura dată, aducea noi si noi specii de plante de care avea grijă ca de niște ființe vii. Avea stabilite relații cu Grădina Botanică din Chișinău și alte instituții specializate de la care primea informații de ultimă oră, transmițându-le apoi discipolilor săi. 

Lotul era locul de vizită al directorilor de școli, feluritor specialiști în gospodăria sătească, învățătorilor de biologie, tinerilor naturaliști și al altor iubitori de frumos. Lotul era parcelat, între parcele erau mici alei, semănate cu flori de felurite specii care înfloreau pe rând din primăvară până toamna târziu. În fruntea fiecărei parcele erau tăblițe cu denumirea plantelor, caracteristica lor și numele elevului responsabil de îngrijirea parcelei. Acest neobosit învățător se afla pe lot nu numai în cadrul lecțiilor, dar în permanență, chiar și în zilele de odihnă. Era îndrăgostit de profesia sa și această dragoste o transmitea elevilor. 

Pe lângă lot funcționa o seră care dădea roade timpurii. La sărbătoarea de 8 martie domnul Neamțu ne felicita cu flori din sera școlii și ne servea cu roșii proaspete. Acesta era Gheorghe Neamțu profesionist după vocație, cu o deosebită responsabilitate de tot ceea ce i se încredința.”

gheorghe neamtu 1
Gheorghe Neamțu cu elevii pe lotul școlar

În anii ’60-’70, elevii din Ialoveni aveau posibilitatea să practice cunoștințele obținute la lecțiile de biologie pe lotul școlar cu o suprafață de 65 ari, care avea și o seră de 45 de metri pătrați. Tot aici, de către elevi erau cultivate semințe de flori și puieți care erau plantați apoi în spațiile verzi de pe teritoriul localității. Potrivit presei vremii, numai în anul 1970, pe lotul școlar au fost produse 7 kg de semințe și 650 tuberculi de flori. De asemenea, pe lotul școlar au fost crescute circa 8 mii de plante pentru răsad de flori, 630 de pomi decorativi, 800 de pomi fructiferi, sădite apoi în curtea școlii, grădinița de copii și spații publice. Primii puieți de castan plantați pe strada centrală din Ialoveni au fost cultivați tot pe lotul școlar, cu participarea elevilor. Pentru elevii iubitori ai faunei, Gheorghe Neamțu a amenajat și „un colțișor viu”, unde erau ingrijiți un acvarium cu pești, cobai, arici, hârciogi, un iepure și câteva specii de păsări.

„Gheorghe Neamțu a fost învățătorul meu, învățător cu Î mare cum s-ar spune”, spune profesorul Leonid Postică. „A fost un om deosebit, mereu vesel, cu multă bunăvoință și simț al umorului. Iubirea față de natură a reușit să o cultive multor generații de elevi, dar și propriilor urmași, care au obținut succese în domeniul biologiei.”

gheorghe neamtu 2
Colectivul pedagogic al școlii din Ialoveni, anii ’70

Profesorul Gheorghe Neamțu s-a născut la 10 aprilie 1922, în satul Cojușna, județul Chișinău, actualmente raionul Strășeni. Și-a făcut studiile la Institutul pedagogic din Tiraspol, cu specialitatea biologie și chimie. Pe parcursul anilor, a activat ca profesor de biologie în școli din Chișinău, Sărata Galbenă (raionul Hîncești), Mileștii Mici și Ialoveni.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările