ialovenionline
sedinta Bardar

Discuții la ședința Consiliului sătesc Bardar, privind taxa de 1000 de lei pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare

9 august 2021
611 vizualizări

Consilierii din satul Bardar au refuzat să aprobe stabilirea unei taxe de 1000 de lei pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua centrală de canalizare. Subiectul a fost amânat pentru următoarea ședință a Consiliului sătesc, când este planificată participarea noului director al Conprimserv-Bardar.

Primarul Valeriu Rața a declarat că această taxă propusă în sumă de 1000 de lei pentru o gospodărie și 2000 de lei pentru o entitate juridică, reprezintă de fapt o garanție pentru continuarea proiectelor de construcție a sistemului de canalizare din localitate.

De cealaltă parte, consilierii au declarat că cetățenii vor fi impuși să achite două taxe pentru conectare: una de 250 de lei, stabilită prin regulamentul Conprimserv-Bardar, și cea de 1000 de lei stabilită de APL, pentru conectarea la rețeaua de canalizare, iar asta ar fi o nedreptate.

În cadrul ședinței s-a propus anularea taxei pe care o percepe Conprimserv-Bardar. Deși consilierii au fost de acord cu acest detaliu, proiectul nu a trecut.

„La energia electrică, vine Union Fenosa și ne conectează, ei iau taxa si tot ei ne conectează. Dar aici Primăria ia taxa, dar lucrările o sa le facă Conprimserv. Oleacă nu se leagă”, a declarat un consilier.

„Asta e dilema, ca primăria este proprietar la toată rețeaua , dar o gestionează altcineva. Noi taxa asta o stabilim pentru a ne putea dezvolta în continuare cu restul proiectului ce tine de construcția rețelei de canalizare. Toate cheltuielile, lucrări, pierderi, pe care le suporta Conprimserv sa le reflecte in tarif. Daca 7 lei e puțin, atunci sa vina cu calcule concrete, unde să se reflecte absolut tot. Taxa asta se percepe pentru a putea avea loc dezvoltarea ce ține de construcția rețelei de canalizare. Asta se achită o singură dată”, a argumentat primarul.

Consilierii au insistat ca subiectul sa fie amânat pentru următoarea ședință, care va fi dedicată problemelor Conprimserv, primarul însă a declarat că până la următoarea ședință oamenii ar putea veni deja să achite această taxă, întrucât este nevoie de cofinanțare.

„Se pierde timpul, până atunci oamenii ar putea achita deja”, ne-a spus primarul Valeriu Rața, subliniind că va veni în consiliu încă o dată cu acest proiect.

De menționat că, conform planificării Primăriei, această taxă de 1000 de lei ar putea fi achitată de circa 200 de gospodării ce urmează să se conecteze la noua rețea de canalizare.

Discuțiile la acest subiect pot fi urmărite începând cu minutul 19:50 :


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările