ialovenionline
str alexandru cel bun ialoveni 4

DOC// Cât a costat reparația străzii Alexandru cel Bun din Ialoveni, porțiunea dintre Consiliul Raional și sensul giratoriu

30 octombrie 2021
1053 vizualizări

La sfârșitul lunii septembrie, o porțiune de 600 metri din strada Alexandru cel Bun din Ialoveni a intrat în reparații. Este vorba despre segmentul de drum dintre Consiliul Raional Ialoveni și sensul giratoriu din centrul orașului Ialoveni, care se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor (cealaltă porțiune, Consiliul Raional Ialoveni – șoseaua Hîncești, se află în gestiunea Consiliului Raional). Pentru lucrările de reparație a drumului respectiv a fost cheltuită o sumă de peste 1,6 milioane de lei, spune Administrația de Stat a Drumurilor.

str alexandru cel bun ialoveni 1

Încă de la începutul lucrărilor, IaloveniOnline a expediat către Administrația de Stat a Drumurilor, prin intermediul platformei Vreauinfo.md, o solicitare prin care am cerut să ni se spună suma de bani alocată, termenii de executare și devizul de cheltuieli pentru reparația acestui drum (G104 Ialoveni-Costești-Molești-Rezeni-M3), porțiunea km 0,0 – km 0,60. Termenul limită în care ar fi trebuit să primim un răspuns, conform legii, a fost 21 octombrie. La 21 octombrie ASD ne-a oferit un răspuns, însă nu la întrebările noastre. Întrucât răspunsul instituției viza lucrările de reparație a unui alt sector de drum, am expediat o solicitare repetată, în care am reiterat întrebările noastre.

Conform celui de-al doilea răspuns al ASP lucrările de reparație a străzii Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între Consiliul Raional Ialoveni și sensul giratoriu din centrul orașului, au costat 1.629.827 lei. Este vorba despre întreținerea periodică a îmbrăcămintei rutiere: aplicarea straturilor de beton asfaltic și schimbarea bordurilor.

raspuns asd oct 2021

Pentru executarea acestor lucrări a fost desfășurată o licitație, în urma căreia a fost declarată câștigătoare SRL Dromas-Cons. Pe site-ul companiei, care este exclusiv în limba rusă, se spune că întreprinderea a fost fondată în 2004, iar în portofoliul de proiecte realizate figurează șapte drumuri, toate din orașul Orhei.

Conform prevederilor contractuale între ASD și SRL Dromas-Cons, garanția lucrărilor constituie un an de la data recepției lucrărilor finalizate.

De asemenea, menționăm că Administrația de Stat a Drumurilor a evitat să ne prezinte Devizul de cheltuieli, așa cum am specificat în solicitările noastre. După mai multe căutări, însă, noi l-am găsit în sistemul MTender, în cadrul ofertei de la licitiația pentru câteva segemente de drum din raioanele Ialoveni și Hâncești. Potrivit ofertei agentului economic, îmbrăcămintea de beton asfaltic aplicată are o grosime de 4 cm, iar bordurile au fost puse pe o distanță totală de 980 m. Publicăm mai jos Devizul de cheltuieli (total 1,25 milioane), care nu conține însă contribuțiile pentru aisgurări sociale (24%), cheltuielile de regie (4%), beneficiul de deviz (2%) și TVA (20%).

deviz str alexandru cel bun 1
deviz str alexandru cel bun 2

Deși termenul de executare a lucrărilor menționat de ASD este 15 noiembrie, lucrările s-au finalizat deja, fiind aplicat și marcajul rutier. Totuși, la puțin timp după finalizarea lucrărilor și după ce locuitorii orașului s-au arătat nemulțumiți de o denivelare din preajma Casei de Cultură, o porțiune de drum a și fost deja cârpită.

str alexandru cel bun ialoveni 3

În același timp, se observă denivelări între benzile de circulație:

str alexandru cel bun ialoveni 2


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările