ialovenionline
Horesti Coridorul 16 1 1 1

DOC// După Zîmbreni, și locuitorii din Horești se arată nemulțumiți de modul în care se repară Coridorul 16

18 august 2021
1273 vizualizări

Nemulțumiți de lucrările de reabilitare a Coridorului 16 sunt nu doar cetățenii și autoritățile locale din Zîmbreni, ci și cei din Horești. Primăria Horești a expediat Administrației de Stat a Drumurilor o adresare prin care își exprimă nemulțumirea față de unele detalii din proiectul drumului care trece prin localitate, menționând că acesta nu corespunde necesităților cetățenilor, iar unele detalii din proiect au fost modificate la realizare.

„A fost schimbata axa drumului pe 3 segmente, pe una cerem sa se revină la axa inițială. Se solicită ca toate porțiunile de trotuare unde a fost pus deja pietriș, să fie asfaltate. Am pus întrebarea cu privire la grosimea asfaltului, dacă 3 cm este deajuns. Unii califică acești trei cm de asfalt ca fiind un strat foarte subțire și nu ar fi calitatea corespunzătoare, dar după normativele Republicii Moldova, ni s-a spus ca peste tot se pune așa strat.

Pe unele porțiuni a fost îngustat trotuarul. Pe un sector s-ar permite un trotuar mai larg, dar cred că au făcut o economisire de bani. Un sector unde anul trecut a fost inundație, inițial erau trei tuburi, acum sunt două – iarăși nu este claritate de ce s-a făcut asta”, spune primarul din Horești, Petru Cigoreanu.

Horesti Coridorul 16 10

De asemenea, potrivit documentului, a fost micșorată lățimea unor sectoare de drum, iar în unele zone se cere asigurarea cu acces la câteva terenuri private, dar și instalarea unor borduri care să împiedice inundarea unui teren privat.

Primăria declară că acestea sunt, în mare parte, doleanțele cetățenilor, pe care APL Horești le consideră întemeiate și necesare în scopul respectării drepturilor și securității cetățenilor. Autoritatea locală menționează că dacă nu se va ține cont de cele indicate în adresare, există riscuri majore ca apele pluviale să cauzeze daune materiale atât locuitorilor, cât și APL Horești.

Horesti Coridorul 16 7
Horesti Coridorul 16 6jpg
Horesti Coridorul 16 4
Horesti Coridorul 16 2

Ședință la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Primarul din Horești declară că a participat marți, 17 august, la o ședință organizată la Guvern, în care acesta a expus opinia administrației publice locale și a cetățenilor:

„Am informat domnul ministru despre solicitările noastre, dumnealui și-a notat și a dat indicații ca până vineri, grupul de lucru să iasă în sector să vedem ce se poate de corectat”.

Primarul spune că, până acum, APL a trimis mai multe scrisori către Administrația de Stat a Drumurilor, însă răspunsurile primite erau neclare, iar o conlucrare cu proiectantul practic nu a existat.

„Sperăm că după ședința aceasta să avem o conlucrare mai bună, pentru a analiza doleanțele locuitorilor”.

horesti 1
horesti 2
horesti 3
horesti 4

De menționat că, lucrările de reabilitare a peste 34 km ai Coridorului 16 ce traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala sunt finanțate de Banca Mondială, care a alocat Guvernului Republicii Moldova 80 mln $. Alte 6,3 mln $ sunt oferiți din Fondul Rutier.

Anterior, IaloveniOnline a scris despre problemele pe care le-au întâmpinat și cetățenii din Zîmbreni, la reabilitarea acestui drum, care de asemenea, se arată nemulțumiți de modul în care sunt efectuate lucrările.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările