ialovenionline

Guvernare locală

shutterstock cainipestrada scaled 1

DOC// Regulament de întreținere a câinilor și pisicilor, aprobat în Nimoreni. De ce a fost necesar

9 iulie 2021
749 vizualizări

Consilul sătesc Nimoreni a aprobat recent un Regulament de întreținere a câinilor, pisicilor și altor animale pe teritoriul localității. Necesitatea regulamentului a venit dintr-o problemă cu care se confruntau localnicii, spune primarul Andrei Covali.

Regulamentul prevede că în curțile particulare pot fi ținuți 1 sau 2 câini legați sau lăsați liberi – numai dacă curtea este îngrădită bine și animalul nu poate ieși, câinii de pază pe terenurile întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor se vor ține numai legați, iar transportarea câinilor va avea loc numai cu deținerea carnetului de sănătate a animalului, asigurând securitatea cetățenilor.  Câinii de talie mare vor avea, obligatoriu, botnițe și vor fi ținuți în lesă din scurt.

De asemenea, regulamentul impune o distanță minimă de 500 de m de la prima casă de locuit, în cazul în care sunt deținute mai mult de 10 capete de câini și pisici.

Deținătorii de câini și pisici se obligă să nu maltrateze animalele, să nu creeze disconfort și să respecte drepturile vecinilor,  în partea ce ține de liniște, curățenie, securitate, să nu abandoneze animalele sau puii lor și să nu le lase libere, să prezinte anual câinii cu vârsta de peste 3 ani la Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor Ialoveni pentru imunizare  profilactică și vaccinare contra rabiei, să anunțe Direcția raională privind fiecare caz de îmbolnăvire sau pierire a vreunui animal, să plătească despăgubiri persoanelor care au fost mușcate de animalul pe care îl deține, să plimbe câinii numai în lesă, indiferent de rasă sau talie, iar câinii de talie medie sau mare – cu lesă și botniță, să asigure evacuarea deșeurilor provenite de la animalul pe care îl plimbă, să afișeze la intrarea în imobil sau ușa de acces a plăcuței „Câine periculos” sau „Atenție, câine rău”, dacă deține unul.

De asemenea, se interzice scăldatul animalelor în lacuri, râuri, vânzarea neautorizată a animalelor, petrecerea sau organizarea luptelor între animale sau antrenarea animalelor în acest scop, creșterea și reproducerea câinilor  și pisicilor în perimetrul localității la o distanță mai mică de 100 m de prima casă de locuit.

Persoanele care nu vor respecta acest regulament riscă amenzi, în conformitate cu Codul Contravențional.

De ce este nevoie de un astfel de regulament?

Potrivit primarului localității, Regulamentul a fost unul extrem de necesar pentru cetățenii din Nimoreni. Localnicii s-au confruntat, în ultima perioadă, cu un vecin care creștea câini de rasă, pe care îi antrena pentru lupte.

„De câțiva ani, in zona „la ferma”, adică pe teritoriu ce ne aparține ca proprietate, un cetățean a cumpărat un serai și a început să facă afaceri: să crească vaci, porci, iepuri, inclusiv câini de rasă, Alabai, de dimensiuni mari. Într-o perioadă a hotărât să facă și întreceri sau lupte între câini, ceea ce este interzis. Vecinii, fiind deranjați de strigăte, urlete de câini, de miros, pentru că e o distanță de circa 50 m de casele de locuit. Într-o zi de marți, a fost o întrecere, noi am fost sesizați de cetățeni și, la rândul nostru am sesizat poliția și ANSA. La fața locului, poliția a depistat întradevăr un țarc, un cântar, vreo 25 de câini, mașini  și oameni veniți acolo”.

Reieșind din această problemă, autoritățile locale au propus elaborarea unui argument ce ține de creșterea câinilor și pisicilor, iar cei care vor să facă afaceri – să respecte anumite reguli

Primarul spune că persoana care deține acel teren și care a organizat lupta între câini a fost sancționat, i s-a interzis să mai crească câini și i s-a adus la cunoștință Regulamentul pe care este obligat să îl respecte.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările