ialovenionline
Spitalul raional Ialoveni. 04.07.2022

Doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Ialoveni, bănuiți de comiterea a zeci de episoade de corupere pasivă. Vezi ce spune directorul Spitalului

19 iulie 2023
720 vizualizări

Doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Ialoveni au fost documentați de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-o cauză penală de corupere pasivă, în care aceștia sunt bănuiți de perceperea mijloacelor financiare ilicite în zeci de episoade. Aceștia ar fi perceput  sume de bani de la pacienți care nu erau reflectați în contabilitatea instituției. Directorul Spitalului raional, Dinu Șargu spune  „au existat demult plângeri verbale, nu doar pe acești doi șefi de secție, dar în general pe instituție”.

Procuratura Anticorupție anunță că:  „Într-un caz, unul dintre bănuiți este cercetat în  pretinderea și acceptarea sistematică a mijloacelor necuvenite de la pacienți pentru urgentarea procesului de efectuare a examenelor medicale, în afara programărilor. Pentru aceste servicii, pacienții achitau sume cuprinse între 200 și 3600 de lei per investigație. 

Din materialele acumulate în privința altui bănuit rezultă pretinderea și acceptarea sistematică a mitei pentru urgentarea investigațiilor imagistice și radiologice, sumele neînregistrate în contabilitatea instituției variind între 150 și 550 de lei per pacient.

Pentru fortificarea probatoriului, au fost autorizate percheziții la birourile de serviciu, domiciliile și automobilele bănuiților. În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate, au fost ridicate sume de bani, în lei și diferită valută, precum și unele registre de evidență relevante anchetei”, precizează instituția.

Directorul Spitalului raional, Dinu Șargu, spune pentru IaloveniOnline că perchezițiile s-au desfășurat ieri, 18 iulie, în birourile acestora și au durat aproximativ patru ore.  „Cred că este corectă acțiunea Procuraturii Anticorupție, semnaluri au fost multe la mine, au fost plângeri verbale, că se i-a mită, că se percep taxe. A fost reprezentantul CNA-ului și a citit lecții, au fost toți șefii de secții, toți lucrătorii medicali, au ascultat, au fost de mine personal atenționați, dar… Discutăm sistematic despre asta la ședințele cu angajații”. 

Întrebat dacă se va porni o anchetă de serviciu acesta spune că: „Aștept din partea CNA-ului un document oficial, apoi ar trebui  să-i suspendez din funcție”, a precizat Dinu Șargu.

Procuratura Anticorupție mai anunță că ambele persoane sunt cercetate în stare de libertate.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările