Două bunici din Ialoveni, eroine ale unui proiect inedit în Irlanda
Tatiana Popova și Olga Cernat, ambele originare din raionul Ialoveni, dar stabilite de mai mulți ani în Irlanda, au devenit personaje principale în proiectul „Ca bunicii din povești”. Așa cum se presupune din titlul proiectului, Tatiana și Olga și-au împărtășit experiența de a fi bunici, de a-și îngriji nepoții într-o țară străină, devenind punte între societatea irlandeză și rădăcinile moldovenești. Secvențe din poveștile lor de viață și detalii despre legătura specială cu nepoții din Irlanda, plus o fotografie portret atemporală cu ele, au ajuns într-o revistă lansată săptămâna trecută în cadrul unei expoziții foto-reportaj la Dublin.
Inițiativa proiectului aparține bloggerei Natalia Luncaș Ionel, implementat în colaborare cu fotograful Vlad Bodarev.
Olga Cernat, locuitoare a orașului Ialoveni, este plecată din Moldova de mai mult de două decenii. 18 ani a lucrat în Italia, iar din timpul pandemiei s-a mutat în Irlanda pentru a-și ajuta fiica Elena. Are în total șase nepoți, trei dintre ei fiind în Dublin. Depune efort pentru a aduce cărți românești pentru ei, le gătește mâncarea tradițională și, deși nepoții sunt înconjurați de engleză, bunica Olga insistă ca ei să vorbească acasă în limba română.
„De trei ori am întrebat-o pe Sophia (6 ani) din ce țară îi sunt părinții și de trei ori răspunsul ei a rămas neschimbat: „Mama din Moldova, bunica din Moldova și tata din Lomânia”, iar mie mi-a fost clar că pentru ea familia nu ar fi completă. Și ea, și sora sa, și fratele de doar zece luni cresc într-o țară în care pe o singură stradă cu 15 case pot fi minimum 15 naționalități. În cazul nepoților crescuți în diasporă, bunicii nu vin în viața lor doar cu aceste legături emoționale puternice, ci și drept contact direct cu rădăcinile neamului în care s-au născut”, scrie Natalia Luncaș Ionel în articolul dedicat Olgăi.
Cu același scop de a sensibiliza opinia publică privind rolul bunicilor din diasporă, Natalia a descoperit și povestea de viață a Tatianei Popova din satul Puhoi. Unicul său nepot de patru ani vorbește fluent atât în engleză, cât și-n română, meritul pentru cea de-a doua limbă fiind 100% al bunicii care petrece 24 din 24 de ore cu Damian. Întrebată care ar fi cele mai importante aspecte pe care nepotul său născut și crescut în Țara Smaraldului ar trebui să le cunoască despre Republica Moldova, răspunsul Tatianei a fost unul emoționant: valoarea familiei.
„Să nu uite tradițiile, cântecele, horele noastre, să știe cum noi sărbătorim Crăciunul și Paștele. Și încă ceva, foarte important: vreau mult ca Damian să cunoască valoarea familiei și știu că dacă se va simi iubit acasă, el neapărat va ști și limba română, și tradițiile noastre.”
Atât bunicile Tatiana și Olga, cât și ceilalți opt participanți au fost intervievați și fotografiați de Natalia și Vlad. Crâmpeie din poveștile lor de viață, însoțite de fotografii portret atemporale au fost admirate de zeci de vizitatori ai expoziției organizate în centrul capitalei irlandeze.
„Stăteau fotografiile noastre ca icoanele la biserică de-mi venea să mă închin la ele”, a spus bunica Tatiana, vădit emoționată de impactul proiectului.
„Ca bunicii din povești” a câștigat imediat simpatia celor care l-au urmărit în spațiul virtual, fie că sunt în diasporă sau în Moldova. Scopul Nataliei de a promova limba română în rândul copiilor crescuți în străinătate, de a duce mai departe mesajul că „noi nu uităm de unde am pornit și respectăm unde am ajuns” a fost atins cu succes. Totodată, spune Natalia, o mare parte din bunicii aduși în diasporă pentru a-și îngriji nepoții sunt, din păcate, izolați social din cauza barierei lingvistice, anxietatea separării de casă și alte aspecte mai triste, dar care n-ar trebui ignorate. Continuitatea proiectului „Ca bunicii din povești” înseamnă și încurajarea mai multor evenimente de socializare organizate în mod special pentru bunicii vorbitori de română din Irlanda.
Atât Natalia, cât și Vlad sunt stabiliți de mai mulți ani în Irlanda și ambii s-au remarcat prin proiecte prețioase pentru comunitatea de moldoveni. Natalia, originară din Nisporeni, a creat blogul Mama în .IE în urmă cu șase ani prin care a organizat mai multe proiecte menite să promoveze limba română și cultura țării noastre în Irlanda. Vlad, originar din Ocnița, a avut prima sa expoziție fotografică în 2022 în cadrul Festivalului de Artă și Cultură Liberties la Colegiul Național de Artă din Irlanda. Este pasionat să fotografieze natura la răsărit ori în timpul furtunilor, rezultatele acestuia făcându-l tot mai apreciat de irlandezi.
Expoziția foto-reportaj „Ca bunicii din povești” a implicat patru bunici din Moldova și șase din România și va continua și în alte orașe din Irlanda. Cei doi colegi spun că neapărat vor reveni cu noi ediții. Proiectul a fost sprijinit de organizația „Romanian Community of Ireland” și găzduit de Ambasada României în Irlanda.
Sursa fotografiilor: arhiva personală a bunicilor și Emmanuphotography
Mai multe detalii despre proiectul „Ca bunicii din povești” urmăriți pe www.mamainie.eu