ialovenionline
img 9651 1

Două localități din raionul Ialoveni intenționează să contracteze un serviciu privat de salubrizare

11 decembrie 2023
718 vizualizări

Gunoiul produs de localnicii din Malcoci și Nimoreni ar putea să nu mai fie dus la gunoistile din cele două localități. Primarii celor două sate intenționează să aducă în localitate serviciul privat de salubritate, ceea ce înseamnă ca deșeurile menajere urmează a fi colectate, sortate și evacuate de pe teritoriul localităților. Pentru acest serviciu cetățenii ar trebui să plătească un preț de aproximativ 100 de lei.

Deocamdată, inițiativa este la nivel de discuții, consiliile locale fiind cele care vor aproba sau nu decizii în acest sens. În ambele localități, atât în Malcoci, cât și în Nimoreni, au fost organizate consultări publice cu cetățenii.

Primarul Mihail Ermurachi spune că gunoiștea la țară este o problemă destul de mare, toată lumea are gunoi și toți se întreabă unde să-l ducă pentru că groapa de gunoi deja e aproape plină, iar mirousul urât și poluarea este destul de mare.

„Guniștea improvizată este o groapă mare, de vreo 15 ani de zile sau mai mult. Problema e de demult, și precedenta conducere a încercat să se rezolve problema, dar nu s-a reușit. Noi am făcut consultări cu cetățenii unde au venit vreo 60 de oameni și toți au fost de acord să evacuăm deșeurile din localitate. Suntem în discuții cu o companie privată, care ne propune colectarea selectivă a deșeurilor, compania ar putea oferi tomberoane fiecărui beneficiar, iar gunoiul va fi dus din localitate, cel mai probabil la Țânțăreni, însă pentru acest serviciu cetățenii ar trebui să plătească aproximativ 100 de lei”.

Primarul din Malcoci mai menționează pentru contractarea acestui serviciu în localitate este nevoie de circa 500 de gospodării, de aceea la acest serviciu se va conecta și localitatea Nimoreni, care de asemenea, are această problemă cu gunoiștea.

„Oricum sunt niște proceduri legale pe care trebuie să le urmăm, decizia trebuie să treacă prin consiliu, sigur că ne dorim ca să avem acest serviciu funcțional măcar din primăvară”, a precizat Mihail Ermurachi.

Tot el spune că dacă în gospodărie este o singură persoană, care nu produce atât de mult gunoi, compania este de acord ca două sau trei gospodării să se unească pentru un singur contract.

Problema gunoiului a fost confirmată și de Andrei Covali, primarul de Nimoreni. Acesta însă se arată reticent privind aducerea serviciului de salubritate în localitate. El menționează că, deși propune un serviciu modern de salubrizare a localității, nu se știe dacă inițiativa va fi votată de Consiliu.

„Consiliul are o altă idee de a soluționa această problemă și anume înregistrarea unei întreprinderi municipale, cu angajați, respectiv primăria să-și asume procurarea unui tractor, remorcă, ca serviciul să fie lucrativ. După mai multe discuții cu colegii mei primari din republică, am înțeles că serviciul acesta este depășit, la moment avem companii cu capacități mult mai mari, cu utilaje mai bune, cu personal, cu contracte cu gunoiști care separă gunoiul. Vedem dacă propunerea mea va fi susținută la următoarea ședință a consiliului. Noi avem practica localității Suruceni, care este conectată cu același agent economic, ceea ce ar facilita procesul dacă ne conectăm și noi, și Malcociul”, spune Andrei Covali.

„Cel mai important e că gunoiul va fi scos din localitate, el nu va polua apa și aerul. Vreau ca fiecare cetățean să privească mai departe, în viitor, să nu încercăm să ne întoarcem în trecut. Dacă revenim la tractor, va fi foarte greu, iar gunoiștea acuală va funcționa doar cu plată unică sau pentru acele persoane care nu au reușit să încheie contract cu compania, nicidecum nu va fi adus gunoiul din altă parte”, spune primarul.

La fel ca și pentru Malcoci, compania propune aproximativ un preț de aproximativ 100 de lei per gospodărie.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările