ialovenionline
122555783 213765856759159 6856719225686937181 n

După protestele de ieri, președintele raionului Ialoveni permite deschiderea claselor de liceu în Ruseștii Noi și Văsieni

18 august 2023
1076 vizualizări

Președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, a semnat astăzi, 18 august, o dispoziție prin care se permite deschiderea claselor liceale pentru anul de studii 2023-2024 în instituțiile educaţionale din localităţile Bardar, Ruseștii Noi și Văsieni. Decizia finală urmează a fi luată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Dispoziția a fost semnată în urma protestelor desfășurate de un grup de părinți și primari din Ruseștii Noi și Văsieni, care s-au opus transportării elevilor la liceul zonal „Aurel David” din Bardar, desemnat de către Comisia de admitere Ialoveni.

După mai multe discuții, ședințe, proteste la Ministerul Educației și negocieri, președintele raionului Mihail Silistraru a permis deschiderea claselor de liceu.

„Consider că este foarte important și relevant ca copii să rămână în școlile de baștină, până la atingerea majoratului și să aibă posibilitatea de a-și face studiile acolo unde au pornit în lumea mare”. spune primarul satului Văsieni, Sergiu Candu.

Valentina Meșină, primara localității Ruseștii Noi este sceptică deocamdată, până nu va exista o decizie finală a Ministerului Educației și Cercetării. „Totuși se insistă pe un liceu zonal, pe valea Botnei. Ruseștii Noi va boicota plecarea copiilor la Bardar sau la Văsieni. Noi avem aproape 600 de elevi la liceu, avem numărul necesar de dosare ca să deschidem clasă de a X-a. Ori liceu la Ruseștii Noi ori ducem copii organizat la Chișinău. Noi suntem pregătiți pentru ambele variante”, ne-a spus primara.

Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni spune că: „Noi am înaintat o dată la Minister propunerile noastre de a deschide clase de a X-a, în toate liceele. Ei au analizat, după note, număr de elevi, profesori, competențe și au recomandat deschiderea unor licee zonale, la Bardar și Țipala. Părinții de la Văsieni și Ruseștii Noi s-au împotrivit. Ei insistă să se deschidă acolo licee. Le-am explicat că nu e în competența mea. Eu am emis o dispoziție de deschidere a liceelor, dar mai departe va fi decizia Ministerului”, ne-a explicat președintele raionului. 

viber image 2023 08 18 14 41 54 424

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările