ialovenionline
declaratii de avere milestii mici 2023

Fără casă și masă. Cine sunt cei mai „săraci” candidați la funcția de primar în Mileștii Mici?

26 octombrie 2023
1582 vizualizări

Jumătate din cei opt pretendenți la fotoliul de primar al comunei Mileștii Mici nu dispun de niciun spațiu de locuit. Candidatul cu cele mai modeste venituri și proprietăți este exponent al Platformei Demnitate și Adevăr. La celălalt pol, se găsește candidata PAS. Ialovenionline a analizat declarațiile de avere ale candidaților și a făcut un sumar.

De departe, cel mai modest candidat la aceste alegeri din Mileștii Mici este Rodica Agrici, de la Platforma Demnitate și Adevăr. Concurenta electorală nu are niciun bun imobil sau mobil. Își duce existența din salariul de angajat al primăriei Mileștii Mici, de circa 13 mii de lei pe lună. 

Și candidata Partidului Social Democrat European, Lucia Țurcanu, nu indică în declarația de avere depusă la CEC niciun spațiu de locuit. Aceasta deține un spațiu comercial, dobândit în anul 2013, cu o valoare de aproape 47 de mii de lei. Țurcan nu indică nicio activitate comercială sau venituri din darea în arendă a acestui spațiu, ci doar venituri de aproape 134 de mii de lei, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022.

Vadim Trofim, candidatul Partidului Schimbării, a investit mai degrabă în terenuri agricole. Candidatul nu are casă și masă, dar deține 8 terenuri agricole, dobândite prin contracte de vânzare cumpărare. Trofim indică în declarația de avere doar valoarea unuia dintre aceste terenuri – 452 de mii de lei. 

În ultimul an, Trofim a avut venituri foarte modeste din activitatea sa de administrator al unei firme Vava Trade Invest SRL – 10 mii de lei. Grosul veniturilor, circa 500 de mii de lei, au provenit din vânzarea unor bunuri către mai multe companii din Ialoveni.

AVERE TROFIM VADIM
Captură foto din declarația de avere a lui Vadim Trofim.

Cristina Andronachi, candidata Partidului Șansă care are la întreținere doi copii minori, declară că tot ce a câștigat în ultimul an a fost un salariu de 96 de mii de lei din activitatea de educatoare la grădinița Prichindel din Mileștii Mici. Chiar dacă nu are niciun imobil, Andronachi deține în proprietate trei mașini: două automobile Ford Fusion, anul producerii 2005, cu o valoare de 60 de mii de lei fiecare, și un Audi A3, anul producerii 2013, cu o valoare de 150 de mii de lei. 

Denis Gavrilan, candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, este fondatorul Societății cu răspundere limitată MARIDEN-LUX, deține un automobil de tip Kia sportage din anul 2022. Deși  candidatul nu indică în declarația de avere valoarea mașinii, pe piața auto moldovenească acest model se vinde cu circa 400 de mii de lei. La categoria bunuri, familia Gavrilan mai indică un apartament de 48 de mp și un depozit bancar în valoare de 198 de mii de lei.  Denis Gavrilan și soția sa sunt angajați ai  SRL Ialoveni Gaz, de unde ridică un salariu anual de 165 și respectiv 95 de mii de lei. 

Radu Gavrilan, candidatul Partidului Liga Orașelor și a Comunelor, a declarat un venit anual de aproape 152 de mii de lei, ridicat din salariu de inspector principal, la Inspecția pentru Supraveghere Tehnică, 1000 de lei din indemnizația de consilier de la Primăria Mileștii Mici și peste 35 de mii de lei din activități didactice/creație. Soția acestuia, a raportat un salariu de puțin peste 42 de mii de lei de la SRL STICI.  Familia Gavrilă deține un apartament de aproape 52 de mp, obținut în 2019, cu o valoare de  puțin peste 27 de mii de Euro și o debara cu o suprafață de 1.5 mp, cu o valoare de 640 de Euro. De asemenea, Radu Gavrilan indică un credit bancar accesat în 2021 în valoare de 130 de mii de lei.

Vladimir Tanasă, este candidatul independent la funcția de primar, acesta a declarat un venit de 24 de mii de lei, ridicat din salariu de șofer la Chișinău – Gaz, soția acestuia a obținut un venit de 171 de mii de lei, de la Tehnology. Familia Tanasă deține două terenuri agricole deținute prin donație, o casă cu o suprafață de 120 mp, dobândită în 1997, a cărei valoare nu este indicată și două mașini de tip Nissan, procurat în 2008, cu o valoare nedeclarată și o Honda procurată în 2011 cu suma de 130 de mii de lei.  Vladimir Tanasă mai are două depozite bancare cu suma de 4 mii de $ și 4500 de Euro. 

Candidata cu cea mai bună situație materială în familie pare a fi Aliona Castraveț, de la Partidul Acțiune și Solidaritate. Pretendenta la fotoliul de primar în Milestii Mici și soțul său dețin o casă de 133 mp din 1999, 5 terenuri agricole: două fiind în proprietate iar trei obținute prin contracte translative, de posesie și de folosință, și un automobil de tip Ford Fiesta.

AVERE PAS ALIONA
Captură foto din declarația de venit a Alionei Castraveț.

Pentru anul 2022, Aliona Castraveț indica un venit puțin peste 72 de mii de lei de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru și 106 mii de lei de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, unde deține funcția de șefa cabinetului directorului general. Alți 10 mii de Euro sunt trecuți la veniturile soțului, dobândite din TTP SRL Italia. Anul trecut, candidata a ridicat o indemnizație de 800 de lei de la Primăria Mileștii Mici, o bursă de 5400 de lei, iar aproape 3 mii de roni, au fost raportați pe numele soțului, din alocațiile pe copii minori, de la Guvernul României. 


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările