ialovenionline
cernat vladimir tigari contrabanda

Fost deputat PL din orașul Ialoveni, prins cu țigări de contrabandă la vama dintre Ucraina și Ungaria

7 noiembrie 2020
895 vizualizări

Ex-deputatul PL, Vladimir Cernat, a încercat să treacă ilegal din Ucraina în Ungaria cu 3.500 pachete de țigări, prezentându-se cu un pașaport diplomatic.

Țigările ascunse în mașină au fost găsite ieri la punctul de control „Luzhanka” de polițiștii de frontieră ai detașamentului Mukachevo, scrie Ukrinform cu referire la un mesaj al Serviciului de Frontieră de Stat din Ucraina. Marfa estimată la circa 9.000 Euro și autovehicolul, au fost confiscate.

„Un cetățean al Moldovei, în vârstă de 46 de ani, a condus un vehicul Hyundai din Ucraina în Ungaria. La verificare, bărbatul a prezentat un pașaport diplomatic, care nu este acreditat în Ucraina. Pentru a ascunde tutunul de contrabandă, cetățeanul străin l-a ambalat în cavități structurale sub căptușeala mașinii, într-o valiză și mai multe pungi de plastic care se aflau în portbagaj”, se spune în mesaj.

Vladimir Cernat ar fi trebuit să returneze pașaportul diplomatic pe care l-a deținut odată cu încheierea mandatului de deputat, însă nu a făcut-o.

După publicarea știrii în presa ucraineană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu un comunicat de presă prin care sunt făcute publice mai multe precizări. 

„MAEIE menționează că persoana reținută nu face parte din serviciul diplomatic. La momentul de față Ministerul investighează circumstanțele cazului și va reveni cu detalii suplimentare ulterior. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene întreprinde, sistematic, măsuri în vederea restituirii pașapoartelor diplomatice de către persoanele ce au pierdut dreptul să le dețină. Pașaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de către MAEIE în baza Legii cu privire la actele de identitate din sistemul național de pașapoarte”, este menționat în comunicatul MAEIE. 

Acum 2 ani, prin amendamentul propus de fostul deputat Vladimir Cernat, benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioase.

La 16 iulie 2018, Vladimir Cernat, pe atunci deputat neafiliat, propune, printr-un amendament, modificarea mai multor legi. Unele modificări, care cu greu pot fi evidenţiate printre celelalte, se referă la câteva articole din Codul Fiscal care vizează activitatea magazinelor duty-free. Deputatul de atunci propunea ca, pe lângă magazinele duty-free, să funcţioneze baruri şi restaurante în acelaşi regim. Alesul poporului mai propunea să fie scutite de TVA mărfurile livrate şi comercializate nu doar în magazinele duty-free, ci şi cele din barurile şi restaurantele duty-free.

Amendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei, propus de Cernat, a fost votat în lipsa unei expertize anticorupţie, în lipsa dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului. Ca tabloul să fie complet, legea a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa. La două săptămâni după ce şi-a pus semnătura peste legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Igor Dodon le spunea jurnaliştilor că acesta „e un subiect foarte suspect pentru că ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom lua decizia”, declara preşedintele, după ce… îl semnase deja. Între timp, înainte de votul din Parlament, principalul promotor al benzinăriilor duty-free, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, pregătea, prin intermediul companiilor pe care le deţine, terenul pentru lansarea afacerii.

Mai multe detalii într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă: VIDEO, DOC/ Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Şor devine realitate


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările