ialovenionline
igor gorganIgor Gorgan

AUDIO// Fost șef al Marelui Stat Major al Armatei moldovenești, informator al GRU. Cum vindea Moscovei secretele de stat

5 iunie 2024
194 vizualizări

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, ar colabora cu Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU), anunță publicația rusă The Insider într-o investigație. Jurnaliștii au obținut accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care rezultă că primul raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate.

Igor Gorgan a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale până la sfârșitul anului 2021, când Maia Sandu l-a demis. În ajunul expulzării în masă a diplomaților-spioni ruși din R. Moldova, în iulie 2023, s-a angajat la Agenția ONU pentru refugiați. Folosindu-se de vechile sale conexiuni în Ministerul Apărării din Moldova, Gorgan rămâne un informator important al GRU, notează The Insider.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să contacteze mai intens în aprilie 2022, adică după începutul invaziei ruse în Ucraina. Întâlnirile celor doi aveau loc în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

Mă pot întâlni cu oricine, sunt om de acțiune, trebuie să mergem înainte cât mai repede!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și noi facem această istorie!” se arată în unul dintre mesajele generalului moldovean.

Din aceste mesaje reiese că GRU era deosebit de interesată de ce armament cumpără Kievul din țările vecine, inclusiv din R. Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

Ukroboronexport din Ucraina încearcă să cumpere (sau să ia cu ajutorul ‘partenerilor’) cele 6 MiG-29 de la Mărculești. Insistă foarte mult… Avioanele sunt încă acolo. Operațiunea vor să o desfășoare printr-o firmă falsă din Emiratele Arabe Unite în curând”.

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil vin din R. Moldova, și anume din satul Etulia — în localitatea Reni din Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua stă pe loc pentru a nu deveni ținta avioanelor ruse”.

Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Un alt mesaj către curator nu a întârziat să apară: „Ucrainenii umblă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special muniție de artilerie”.

Gorgan era preocupat și de livrările de arme în Ucraina prin România și îi dă sfaturi colonelului Makarov:

Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede! Este o mare breșă! De acolo vin multe transporturi în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc armament și muniție”.

Agentul Gorgan

Igor Gorgan s-a născut în 1969 în Dubăsari, RSS Moldovenească. După serviciul militar, a fost admis la Academia Militară din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Întors în R. Moldova deja independentă, Gorgan a servit mai întâi în divizia aeropurtată din regiunea Odesa, iar apoi — comandant al brigăzii 2 de infanterie motorizată din Chișinău.

În 2001, acesta a fost trimis la studii la Colegiul Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, a participat la misiuni internaționale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

În 2013, când era deja general, a fost numit șef al Marelui Stat Major, dar în urma unui conflict cu ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru, a plecat din funcție. În 2019, când președinte era pro-rusul Igor Dodon, Gorgan a preluat din nou conducerea Marelui Stat Major. A ocupat această funcție până în septembrie 2021, când Maia Sandu l-a demis.

The Insider notează că, în prezent, în Ministerul Apărării încă mai sunt numeroși susținători ai lui Gorgan, care îi furnizează informații secrete. Iată ce îi povestește prietenului său de corespondență:

Reprezentanții Ucrainei au contactat reprezentanții Ministerului nostru al Apărării pentru a găsi o legătură cu uzina militară MEZON. Este o fostă fabrică de radio-electronică din Chișinău. Produce diverse echipamente electronice pentru nevoile armatei sovietice. Acum, reprezentanții Ucrainei sunt foarte interesați de reparația și transferul documentației tehnice pentru complexul tactic TOCIKA-U!!! Se referă în special la componenta radio-electronică a acestui complex, care era produsă la Chișinău. În primul rând, este vorba de blocurile electronice de control ale TOCIKA-U!!! Acest contact a avut loc ieri!!! Cei din Ucraina au sunat un ofițer de-al nostru din Statul Major și au cerut ajutor”.

Gorgan ar avea susținători și printre funcționarii locali. Astfel, cineva i-a trimis un document privind planificarea tragerilor de instruire ale Armatei R. Moldova pe poligonul de la Bulboaca. Desigur, documentul a fost imediat trimis la sediul GRU.

Pe lângă informațiile militare, agentul Gorgan transmitea și informații despre situația politică internă și urmărea atent declarațiile publice ale președintelui Maia Sandu, după cum arată zeci de link-uri trimise curatorului. Generalul are o antipatie specială față de Maia Sandu, deoarece l-a demis din funcția de șef al Statului Major: „T…! Ea va face încă „necazuri”, — semnala el lui Makarov.

Curatorii din GRU

Jurnaliștii nu au putut stabili când anume a contactat Gorgan reprezentantul GRU și și-a oferit serviciile. O sursă The Insider din serviciile de informații militare a presupus că, cel mai probabil, contactele active au început în 2004, când Gorgan servea în misiunea NATO. Cel puțin se știe că, înainte de colonelul Makarov, Gorgan a fost în legătură cu atașatul militar rus la Chișinău, Vadim Uhnalev. Înainte de R. Moldova, acest agent GRU a spionat în Lituania, dar „a făcut ceva greșit acolo și a fost repede rechemat”. Acum, colonelul Uhnalev ocupă funcția de atașat militar în Kazahstan, unde a stabilit contacte active cu conducerea militară.

Vadim Uhnaliov (dreapta)
Vadim Uhnaliov (dreapta)

După plecarea lui Uhnalev, Gorgan a fost monitorizat de un alt atașat militar — Igor Dovbnia. The Insider a obținut înregistrarea unei conversații telefonice între Gorgan și Dovbnia, unde conveneau să se întâlnească și să „discute totul” la memorialul soldaților căzuți în Afganistan din Chișinău.

În 2017, Dovbnia a fost expulzat din R. Moldova pentru activități de spionaj, acum conducând biroul atașaților militari ruși în Kârgâzstan și stabilind contacte cu foști ofițeri ai armatei sovietice și organizații de veterani din Bișkek.

Igor Dovbnia (stânga)
Igor Dovbnia (stânga)

Colonelul Makarov

Din 2019, „supravegherea” lui Gorgan a trecut la colonelul Makarov, care era atașat militar al Ambasadei ruse. Jurnaliștii de investigație l-au observat de mai multe ori pe generalul Gorgan la Ambasada rusă din Chișinău și, o dată, la o întâlnire confidențială cu Makarov.

Igor Gorgan iese din Ambasada Rusiei
Igor Gorgan iese din Ambasada Rusiei

Din corespondență reiese că între agent și curator s-au format relații de prietenie. De exemplu, generalul se plângea spionului GRU că nu poate face un transfer de bani către fiica sa în Novosibirsk. În același timp, el îl bombarda constant pe Makarov cu mesaje că în R. Moldova totul este pregătit pentru intrarea trupelor ruse:

Avem nevoie urgent de curățarea țării de toate mizeriile fasciste!!! Mulți sunt gata. Transmiteți… A venit timpul. Țin toată situația din armată sub control… Aici, din fericire, nu există „Azov” și alte formațiuni naționale, iar cu politicienii ne vom descurca repede”.

Gorgan și Makarov
Gorgan și Makarov

În ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din R. Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai răspundă și s-a angajat la reprezentanța ONU pentru refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova).

Agenția înregistrează toți refugiații din Ucraina și îi ajută să se stabilească în noul loc. Ironia constă în faptul că Gorgan, care nu demult propunea GRU să blocheze Ucraina, acum se ocupă cu livrarea de ajutoare umanitare pentru copiii ucraineni.

Sursa: deschide.md


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările