ialovenionline
cms image 000085812

Fostul șef al Ialoveni-Gaz a pierdut la CSJ, după ce a cerut în instanță să fie repus în funcție, cu achitarea prejudiciilor morale și materiale

27 iulie 2021
1172 vizualizări

Fostul șef al Ialoveni-Gaz, Victor Gonța, a pierdut procesul de judecată pornit împotriva SA Moldova-GAZ și SRL Ialoveni-Gaz privind restabilirea acestuia în funcție. O decizie definitivă în acest sens a fost pronunțată de judecătorii Curții Supreme de Justiție la 14 iulie 2021.

„Desigur că mă consider nedreptățit”, a declarat Victor Gonța reporterului IaloveniOnline, solicitat să ofere o reacție pe marginea deciziei magistraților. Acesta însă, nu a dorit să ofere vreun alt comentariu la acest subiect.

De menționat că Victor Gonța a fost numit în funcția de director al SRL Ialoveni-Gaz la 29 iunie 2016. La 28 octombrie 2019, președintele Consiliului de Administrația al SA Moldova-Gaz asemnat un ordin prin care l-a eliberat din funcție pe Victor Gonța, drept temei juridic indicându-se faptul expirării termenului contractului individual de muncă.

Victor Gonța a atacat decizia în instanța de judecată, declarând că nu este de accord cu ordinul de eliberare, deoarece la data emiterii acestuia se afla în concediu medical. Reclamantul a invocate că a fost angajat în funcție pe un termen nedeterminat, până la numirea în funcție a noului director.

Mai mult, acesta afirmă că trebuia să fie avizat cu o lună în avans despre eliberarea din funcție și să-i fie achitată îndemnizația de eliberare – neîntreprinderea acestor acțiuni reprezintă o încălcare a Codului Muncii, a reclamat Victor Gonța.

Fostul șef al Ialoveni-Gaz consider că eliberarea sa din funcție reprezintă o răfuială determinată de opiniile politice pe care le-a expus și actviitățile sale politice desfășurate.

Victor Gonța a solicitat, în instanța de judecată, anularea deciziei prin care a fost eliberat din funcție, restabilirea în funcția respective, achitarea unui prejudiciu moral de 79 620 lei, încasarea cheltuielilor de judecată, constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale a acestuia, constatarea discriminării acestuia în sfera câmpului muncii pe criteriu de apartenență politică, dar și achitarea unui prejudiciu moral de 562 451 lei.

Judecătoria Chișinău, însă, a respins acțiunea, ca fiind neîntemeiată. Judecătorii au conchis că contractul de muncă semnat de Victor Gonța produce efecte juridice până la numirea în funcție a noului director, iar Victor Gonța nu a fost concediat, ci raporturile de muncă au încetat în circumstanțe ce nu depind de voinţa părţilor.

„Administratorul poate fi revocat în orice moment şi independent de vreo culpă contractuală sau legală. Dacă societatea, respectiv asociații îşi pierd încrederea în persoana administratorului sau apreciază că el nu le mai reprezintă interesele, aceştia pot recurge oricând şi fară nici o justificare la măsura revocării”, se spune în decizia judecătorilor.

Victor Gonța a atacat decizia Judecătoriei Chișinău la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție, însă ambele au menținut decizia primei instanțe.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările